Tryghed og fællesskab

Ungdomshus på Karen Blixens Boulevard i Gellerup.

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri
Foto: Thomas Mølvig, architect

Det nye kollegium er opført på et interessant sted i den nye Gellerup plan. Beliggenheden er på det højeste punkt i bebyggelsen, hvilket giver en forrygende udsigt fra de øvre etager. Desuden er bygningen omgivet af andre prestigeprojekter som f.eks. Blixens, - det kommunale kontordomicil, der er blevet symbolet på forandringen af Gellerup. Tæt på ligger også Bazar Vest, som repræsenterer det eksisterende miljø, med al sin dynamiske mangfoldighed.

Med sine kasseformede bygningskroppe er AARHUS Kollegiet en typisk repræsentant for nutidens boligbyggeri. Der er dog arbejdet med variation i facaderne med små forskydninger og forskellige farver i teglstenene, som er specielt udviklet til projektet. Højden på de forskellige blokke er differentieret og kulminerer i det sydøstlige hjørne med et kubisk tårn i 7 etager. Tilsammen danner de en karré med to indre gårde.

Livlig karré med plads til privatliv

Et kollegium skal primært danne en tryg og økonomisk rimelig ramme for unge studerende, der flytter til byen. AARHUS Kollegiet er derfor organiseret i syv klynger, som understøtter de nære fællesskaber. Boligerne har egne altaner, men også gode fællesfaciliteter og større loungeområder, hvor beboerne kan dyrke fællesskabet.

I alle lejlighederne er der tekøkkener og bad/toilet. Boligerne er forholdsvis små i areal, men til gengæld er der fokuseret på attraktive fællesrum. Der er etableret veludstyrede køkken/alrum, og i den store højloftede lounge ved hovedindgangen er plads til større arrangementer. Desuden er der tagterrasser med udsigt.

Fællesområderne er af meget varierende volumen og har grundlæggende hårde overflader som rå beton og glas. Derfor har det været påkrævet at indarbejde seriøs akustisk dæmpning, som reducerer efterklangstiden til et fornuftigt niveau. Derfor er der monteret Troldtekt akustikplader på både lofter og vægflader. Det giver en flot æstetisk sammenhæng i fællesarealer og sikrer samtidig at lokalerne kan bruges til det de er skabt til, - nemlig socialt samvær og hygge.