Kreative og bæredygtige tanker følges ad

Boligbebyggelsen Rådhuslunden har fået sit navn efter stedets tidligere funktion. Smørum Rådhus er ombygget til boliger, og derudover er der adderet boliger ovenpå rådhusets tre fløje.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. boligbyggeri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Det almene boligselskab Domea har fået en anderledes afdeling med lejligheder omkring det tidligere rådhus. De i alt 86 boliger i Rådhuslunden er fordelt på indretningen af eksisterende bygning, lejligheder bygget ovenpå bygningerne og ved siden af. Tilsammen udgør det en fin og sammenhængende bebyggelse i en grøn park.

Det tidligere rådhus er 36 år gammelt og har en markant arkitektur med røde mursten og betonstern. De eksisterende bærende elementer er også bevaret og var styrende for indretningen af de 24 lejligheder med egne haver eller terrasser.

Lejlighederne, der alle ligger i gadeplan, er indrettet med særlig fokus på en optimal tilgængelighed og ekstra rumlighed. Her er anvendt hvide Troldtekt lofter, som giver boligerne en behagelig akustik.

Rådhus som fundament

Hele Rådhuslunden er opført med bæredygtighed for øje. At anvende eksisterende bygninger er som udgangspunkt et bæredygtigt valg og giver som her en anderledes bebyggelse. Bygningen er renoveret efter passivhus princippet. Rådhuset danner også fundament for de 23 lejligheder ovenpå.

Bjerg Arkitektur arbejder meget målrettet omkring bæredygtighed, og ved Rådhuslunden blev fokus at opføre nybyggeri i lette træmoduler, som er effektive at fremstille og opføre. De nye boliger er opført som kompakte og fleksible boliger med egne altaner eller haver.