Stemningsfuldt fællesskab på naturens åbne vidder

I englandskabet ud til Ringkøbing Fjord har Realdania By & Byg placeret seniorbofællesskabet Havtorn. Her kan beboere på over 50 år nyde livet og møde hinanden i arkitektur, hvor kvaliteten er tænkt ind i de små detaljer.

Vægbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i sundhedsbyggeri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Mellem himmel, fjord og by tager Naturbydelen i Ringkøbing form. Og netop her har Realdania By & Byg valgt at placere sit eksperimenterende bud på fremtidens seniorbofællesskab. De i alt 14 boliger med fjordudsigt er fordelt på tre bygninger, der ligger som solstråler ind mod en central plads. I enden af hver bygning er der placeret fælles funktioner – mest markant det rummelige fælleshus i to plan.

– Noget af det vigtige ved fælleshuset har været at arbejde en atmosfære ind, som ikke er institutionel. Så dagslys og materialer har været nøglefaktorer. Det samme har lyd, hvor den akustiske bearbejdning har været vigtig for os. Dels har vi mange brydende flader i rummet, dels har vi arbejdet med de akustiske beklædninger, fortæller arkitekt Jørgen Søndermark, projektleder ved Realdania By & Byg A/S.

I fælleshuset er der til loftet valgt designløsningen Troldtekt® contrast (produkt udgået). Løsningen består af de originale Troldtekt akustikplader med trælister fineret i eg, som er fastgjort ved hjælp af et patenteret ”click on” system. I andre områder af fælleshuset – blandt andet køkkenet – er der hvidmalede Troldtekt lofter.

Et skalerbart projekt

Seniorbofælleskabet Havtorn er en del af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”, hvor i alt 11 bofællesskaber opføres rundt om i Danmark. Formålet er at bidrage med attraktive rammer til og øget livskvalitet blandt seniorer, der er nået til en livsfase uden hjemmeboende børn.

Realdania har i forbindelse med projektet gennemført grundige analyser, som viser, at op mod 80.000 danskere alvorligt overveje at flytte i seniorbofælleskab. I dag er der omkring 5.500 boliger i denne type fællesskaber, og 8.000 står allerede nu på venteliste.

– For os har det været vigtigt at skabe et resultat, som er skalerbart. Man kunne godt lave en lille juvel her ved Ringkøbing Fjord, men vi har bygget til et normalt budget og nøje udset os de steder, hvor der skal være særligt høj kvalitet, siger Jørgen Søndermark.

Her fremhæver han, foruden loftet, de elementer i interiøret, som skal bruges meget i dagligdagen – for eksempel dørhåndtag og vandhaner.

Favnet af kvalitet i fællesrummet

Både på facaderne ude og i rummene inde spiller træ en central rolle i seniorbofællesskabets arkitektur. Og netop træ er også med til at skabe en både varm og eksklusiv atmosfære.

– Det er også derfor, vi har valgt et træloft i fællesrummet. Listernes præcision og samspillet mellem egetræet og asketrægulvet betyder, at beboerne bliver favnet af kvalitet i fællesrummet. Det giver dem en allround-følelse af, at det er godt og gedigent omkring dem, lyder det fra Jørgen Søndermark.