Sønderborg Seniorbofællesskab

Her er et sjældent vellykket projekt, hvor alting går op i en højere enhed. Beliggenheden er suveræn med betagende udsigt over Alssund ved Sønderborg. Bare få meter fra kajkanten, hvor man kan sætte kajakken i vandet eller bare nyde solen på den træbeklædte bro.

Sønderborg Seniorbofællesskab er udlejningsboliger, som henvender sig til seniorer 50+, der har solgt villaen eller gården, og som ønsker et enklere liv med nær kontakt til naboer. Fællesskabet er omdrejningspunktet, men respekt for privatlivets fred er naturligvis i højsædet.

Arkitekturen er også fra øverste hylde med Reiulf Ramstad Arkitekter som ophavsmænd. Den norske tegnestue slog igennem i Danmark i 2021 med ”Kornets Hus” i Nordjylland og har nu etableret en filial i Aarhus. Den ledes af den erfarne arkitektduo Per Fischer og Thomas Carstens.

 

Del af Frank Gehrys Masterplan

De tre kubiske bygninger indpasser sig ubesværet i Frank Gehrys Masterplan for Sønderborg havnefront. Den dikterer, at bygningskroppene forskyder sig og derved skaber mere skulpturelle huse og interessante uderum. Kuberne er flot proportioneret og murværket er fuget med generøs hånd, så facaderne fremstår rustikke - lidt som et groft brød direkte fra ovnen.

Lejlighederne har store vinduespartier og altaner mod sydvest, og på tagetagerne er der udendørs fællesområder med såkaldte toplounger. I stueetagen er der indrettet værksteder og fælles køkken med tilhørende spisesal, fælles aktivitetsrum samt bibliotek.

I de fælles opholdssale er der monteret Troldtekt line ventilation, som med deres sorte riflede flader, danner en elegant baggrund for den smagfulde møblering. Og selv med mange mennesker i lokalet er luften behagelig frisk og akustikken under fuld kontrol. Også på væggen i spisesalen er der Troldtekt line, og dermed kommer man i visuel nærkontakt med det enkle design med nordiske rødder.

I værkstedet er møbleringen mere simpel, men også her er Troldtekt line med ultrafin struktur en del af udtrykket og en absolut nødvendighed for at holde efterklangstiden og maskinernes støj på et fornuftigt niveau. Her i lokalerne kan kreativiteten styrke fællesskabet og dermed skabe nye venskaber.