Passivhuse giver nyt liv til 300 år gammel gård

Stenberg i Hudiksvall er en gård, hvor der har boet mennesker siden 1700-tallet. Nu er den omdannet til otte lejligheder, som er opført ud fra passivhus-standarden. Her er der valgt Troldtekt line i grå natur til alle lejligheder.

I det østlige Sverige i Hälsingland ligger Hudiksvall, hvor Klas Boman har boet og arbejdet indtil for et par år siden, hvor gården blev omdannet til et større bolig- og renoveringsprojekt.

– I 40 år har gården fungeret som arbejdsplads for mit gamle firma, men da vi i 2017 frasolgte virksomheden, stod vi med 800 tomme kvadratmeter. Så besluttede vi at skabe boliger ud af de gamle kontorlokaler, fortæller Klas Boman, indehaver af Boman&Compani.

 

Genbrug og passivhus-standard

I dag er der otte lejligheder, hvoraf tre er helt nybyggede, og fire er totalrenoverede. I den ottende lejlighed bor Klas Boman med familien i. I alt er der 1.254 kvadratmeter boligareal, hvor den største lejlighed er på 243 kvadratmeter og den mindste på 116 kvadratmeter.

– Målet med vores projekt er at vise, hvordan man kan bygge og bo med et lavt CO2-aftryk, og at det er muligt at bygge, så husene kan holde i yderligere 300 år. Alle materialer er udvalgt ud fra et livscyklusperspektiv, lyder det.

– Vi har genbrugt så meget som muligt. Fra det ældste tilbageværende hus på gården – et bjælkehus fra midten af ​​1700-tallet – har vi genbrugt tømmeret til en ny facade. Det nye hus ligner det gamle hus, men kun panelet er gammelt, og resten er nyt.

Boligerne er bygget efter passivhus-standarden. Det har også betydet, at håndværkerne skulle trænes i at bygge ud fra kravene til miljø- og klimaforhold samt de rette materialevalg.  

 

Troldtekt som del af designet

De indvendige vægge er i birkekrydsfiner, og til loftet i seks af de otte lejligheder er der valgt Troldtekt akustikplader.

– Troldtekt er fantastisk på flere punkter. Cradle to Cradle-konceptet, som Troldtekt følger, er imponerende og inspirerende, og sammen med de gode produktegenskaber samt hurtig og nem montering var valget oplagt, siger Klas Boman.

Det er vigtigt med god lydabsorption, da loftshøjderne er mellem 3,4 og 6,5 meter, og gulvene er i beton og eg. Her udmærker Troldtekt sig ved at absorbere lyden særdeles effektivt.

– Troldtekt line i grå natur passede fantastisk godt til vores birkekrydsfinervægge og de grå betongulve. Det giver enkelhed, lige linjer og et klart design, der går igen i alle lejligheder.