Aalborg lufthavn

Moderne lufthavne har en tendens til at blive uoverskuelige labyrinter. Derfor er det en ren nydelse at opleve Aalborg Lufthavn, der ligger blot 6 km nordvest for byens centrum. Bygningens langstrakte form er flot proportioneret, og 50 slanke træsøjler giver en fantastisk klar arkitektonisk rytme. Samtidig danner de en overdækket søjlegang, der strækker sig i hele indgangsfacadens længde.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Oprindeligt er bygningen tegnet af schmidt hammer lassen architects og opført i 2001. Lufthavnen er siden udvidet to gange i fuld respekt for den grundlæggende stil, og terminalen rummer nu i alt 11 gates. Den imponerende tagkonstruktion består af boomerang-formede limtræsspær, der buer let opad mod sydvest. Dermed får taget karakter af en svagt kurvet vinge med klare referencer til fugle og flyvemaskiner.

Indendørs er anlægget præget af en fin overskuelighed, hvor det hele bindes sammen af et 300 meter langt gangstrøg i to plan. Denne enkelhed er netop hvad man har brug for som rejsende, og det er med til at give ro i sindet.

I dette store indre bygningsvolumen er alle servicefunktioner placeret i bokse, der er holdt fri af søjlerne og loftet. I den nordlige ende af terminalen er der loungeområder og et cafeteria, og i midten ligger ankomsthallerne med check-in område, billetkontor og information samt administrative kontorer.

Et så stort åbent volumen er naturligvis en stor udfordring rent akustisk. Løsningen har været træbeton, som er anvendt både ude og inde. Den lyse Troldtekt i nybygningen harmonerer smukt med limtræskonstruktionerne og er med sin effektive lyddæmpende funktion et plus for såvel passagerer som ansatte.

Fra afgangshallerne er der udsigt til landingsbanerne og til horisonten. Den gigantiske glasfacade mod sydvest er 15 meter høj og på den måde optimeres kontakten mellem ude og inde. Landskabet inddrages og bygningens interiør er badet i behageligt dagslys. At rejse er at leve.