Et levende laboratorium for bæredygtighed

I Berlin er et traditionelt betonbyggeri blevet forvandlet til verdens første videnscenter om Cradle to Cradle. Iblandt materialerne er flere varianter af Troldtekt på lofter og vægge.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger
Foto: Olaf Wiechers

C2C LAB ligger i en bygning fra 1986 i Berlin-distriktet Prenzlauer Berg. Her kan arkitekter opleve og eksperimentere med Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer og cirkulære materiale-flow. Ikke alene i kraft af de mange uddannelsestilbud, guidede rundvisninger, ekspertfora, seminarer og workshops, som bliver afviklet på stedet. Bygningen er også i sig selv et skuestykke for integration af sunde, bæredygtige materialer i ældre byggeri.

Oprindeligt blev bygningen opført som et såkaldt ”Plattenbau” af store, præfabrikerede jernbeton-elementer – en byggestil, som var karakteristisk for DDR-tiden. I dag er lokalerne indrettet med grønne vægge, der renser luften, tæpper, der binder partikler, og kontormøbler, der ikke kun er sunde for mennesker, men også for miljøet.

På lofter og vægge er monteret forskellige varianter af Troldtekt akustikløsninger, som er Cradle to Cradle-certificeret på sølvniveau. Konference- og mødelokaler er med Troldtekt lofter i farven lys natur, mens man i andre møde- og kontorlokaler har beklædt væggene med grå Troldtekt akustikplader – og en spændende mosaik af akustikplader i lys natur, malet hvid og malet grå. 

Den gennemgribende renovering gentænkte bygningens stueplan. De gamle vægge blev revet ned, og med glasskillevægge er der skabt otte lokaler, som er lettere og mere åbne. Gamle beskadigede gulve blev fjernet og erstattet med tæpper og hårde gulve. Og for at få naturligt lys ind i bygningen er vinduespartierne blevet forstørret og erstattet med vinduessystemer.

Behov for bæredygtig innovation

Det har været en klar ambition, at C2C LAB skulle gå forrest i brugen af sunde byggemateriale. Derfor lever alle de anvendte materialer i det 400 kvadratmeter store C2C LAB op til Cradle to Cradles kriterier om sunde produkter, der kan vende tilbage til naturen eller genanvendes i nye produkter. Også håndværksmetoderne i renoveringen har levet op til Cradle to Cradles bæredygtige forskrifter. Det betyder blandt andet, at ingen materialer er limet eller skummet fast. 

– Vi er stolte over at gennemføre verdens første totalrenovering efter Cradle to Cradle-principperne med vores nye C2C LAB og vise, hvordan Cradle to Cradle fungerer i praksis. Med CSC LAB har vi skabt et enestående fyrtårnsprojekt, som forhåbentlig kommer til at fungere som inspiration i mange år fremover, fortæller Tim Janßen, Executive Director og bestyrelsesmedlem for Cradle to Cradle e.V., der står bag projektet.