Forum på Museumsinsel i Berlin

I flere år er der blevet arbejdet på et af Berlins største byggeprojekter i bydelen Mitte. Mellem Oranienburger Straße, Tucholskystraße, Monbijoupark og Museumsinsel har man skabt "Forum an der Museumsinsel", som består af ti bygninger, hvoraf de fleste er fredede.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i kontorlokaler
Foto: Olaf Wiechers, arkitekt

Det nye kompleks skal stå færdigt inden udgangen af 2021, hvor det skal bruges til private boliger, erhverv, gastronomi og events.

Det 200 år gamle område består af en nordlig del, som går til Oranienburger Straße, og en sydlig del, der grænser op til floden Spree. Grænsen mellem de to dele går ved Ziegelstraße. I den nordlige del ligger det gamle Torhaus (porthus) – midt imellem to historiske bygninger. Mod øst ligger frimurernes gamle hovedsæde, som blev bygget i 1791. Og mod vest – ved Tucholskystraße – ligger bygningen, der tidligere husede DDRs post- og telefonhovedkontor. Rummene i den smukke art deco-bygning har i en årrække været hovedsæde for madbestillings- og -udbringningsvirksomheden "Delivery Hero", som blev grundlagt i 2011 og siden har spredt sig til 14 lande. Virksomheden har på globalt plan mere end 12.000 medarbejdere, hvoraf ca. 1.000 arbejder i Berlin. For at kunne betjene det voksende marked fremover skal virksomheden bruge mere plads i den store femetagers bygning – hvilket de får ved udgangen af 2020.

De åbne kontorlandskaber på etagerne 2-4, suppleres nu af et rummeligt loungeområde for medarbejderne på den øverste etage. På et areal på ca. 300 kvadratmeter på hver etage er der plads til ca. 40 arbejdsstationer. Derudover er der på hver etage mødeområder, handicapvenlige toiletter og køkkenfaciliteter.

Åbent kontorlandskab med optimeret akustik

Der er ofte en del hårde overflader i store kontorområder. Beton, plast og glas hører p.t. til blandt de mest populære byggematerialer. De glatte overflader reflekterer imidlertid de lyde, medarbejderne genererer, når de taler i telefon, bevæger sig rundt i lokalerne eller i det hele taget bare udfører deres daglige arbejdsopgaver. Det øger støjniveauet, hvilket kan føre til koncentrationsbesvær og nedbringe effektiviteten markant. For at imødegå det har arkitektbureauet neotares fra Frankfurt a.M. udarbejdet et koncept for indretningen af de nye lokaler hos Delivery Hero med særlig vægt på at optimere lofternes akustik og design. Der er kun monteret akustikplader på to tredjedele af betonlofterne (loftshøjden er 3,0 m). Og både ventilationsrør og udtag samt ophængningen til loftssystemet er synlige. Elkablerne til de mange arbejdsstationer føres så vidt muligt i det installerede dobbeltgulv.

På de tre øverste etager er der af hensyn til akustikken monteret en række øer af akustikplader fra Troldtekt. Pladerne, der ikke kun varierer i farve, men også i designet, er fremstillet af certificeret træ fra danske skove og cement, udvundet fra den danske undergrund. Man har her valgt at bruge tre attraktive løsninger fra Troldtekts designserie, som blev tildelt en ICONIC Award og den prestigefyldte German Design Award 2020 og derudover er nomineret til DETAIL Product Award 2020, som uddeles af det tyske arkitekturmagasin DETAIL og onlineplatformen archipinion.

De monterede designløsninger er Troldtekt® line, en akustikplade med fræsede spor i overfladen, og Troldtekt® rhombe mini, en hexagon-formet akustikplade i to forskellige varianter. De valgte designløsninger har det til fælles, at de sikrer en god akustik og et sundt indeklima, samtidig med at de tilfører lofterne karakter og æstetik.