Ny bydel skal være sted for smart livsstil og bæredygtig vækst

Den nye bydel Ebbepark i svenske Linköping skal være et dynamisk vækstmiljø med nye løsninger inden for bæredygtighed. I bygningerne Repfabriken og Spektrum er der brugt Troldtekt. 

God akustik på arbejdspladsen med akustiklofter fra Troldtekt

I 2017 startede byggeriet af den nye bydel Ebbepark, som forventes at stå helt færdig i 2026. Det tidligere industriområde ligger tæt ved både by og natur, hvilket gør området velegnet til en bydel med både boliger, erhverv og muligheder for et aktivt byliv. Det er derfor også planen at bygge både erhvervslokaler og ca. 600 lejligheder i Ebbepark.  

Ebbepark er inddelt i områder, og i området Verkstan ligger de to bygninger Repfabriken og Spektrum, hvor Troldtekt er valgt som akustikløsning.

Arkitektonisk hyldest til områdets industrielle fortid

Repfabriken stod færdig som den første bygning i Ebbepark og byder på moderne kontorlokaler, laboratoriefaciliteter, café og en multihal med tilhørende fitnesscenter. 

Bygningen er en god ambassadør for Ebbeparks vision om at være en modig, betænksom og smart bydel. I bygningen testes nemlig nye løsninger inden for bæredygtighed og samfundsbyggeri, hvor der for eksempel er et geolager, der gør det muligt at dele energi med andre bygninger i området, brusere i træningsfaciliteternes omklædningsrum, der sparer 90 % af vandforbruget, og solceller på taget.  

Arkitektonisk giver bygningen en hyldest til områdets industrielle fortid. De karakteristiske pigge på bygningens tag var også kendetegnende for den oprindelige bygning og leder tankerne hen på dengang, hvor rebfabriken Wahlbecks Fabriker lå i området og var en af Linköpings største arbejdsgivere.

En åben foyer og trappe strækker sig over hele bygningens højde, hvor store vinduespartier giver et naturligt lysindfald og udsigt over Ebbepark. I foyeren og trappens gavl danner trekantformede Troldtekt plader i specialfarver et imponerende vægdesign, der samtidigt absorberer efterklangen i det store åbne rum og gør rummet levende op mod det grå gulv og vægge. Mønstret er inspireret af den svenske tekstilkunstner Marianne Richters arbejde, der arbejdede som designer på fabrikken og er også gengivet på gavlens ydermur.

I gangarealer og bygningens træningsfaciliteter er der også monteret henholdsvis sort- og hvidmalede Troldtekt plader og plader i lys natur.  

 

Moderne og alsidigt mødested

Ved siden af Repfabriken står det moderne kontorhus Spektrum med sin iøjnefaldende glasfacade. På de syv etager er der skabt gode rammer for co-working, møder, konferencer og workshops. Her står den nyeste teknologi til præsentationer og digitale møder, moderne mødelokaler i forskellige størrelser, auditorium med plads op til 77 personer og åbne arealer til mingling og seminarer til rådighed. Her er altså plads til alt fra det lille møde til større konferencer og oppe på tagterassen er det muligt at nyde udsigten over Ebbepark, mens der trækkes frisk luft.

På flere af kontorhusets etager er der monteret Troldtekt akustikplader.

I de åbne rum med mødepladser sørger pladerne for en god akustik, når flere mødes til uformelle snakke, hvor det er vigtigt at ingen forstyrres af andre. Her er monteret Troldtekt i lys natur og specialfarver, hvor pladerne sammen med farverige møbler giver rummene varme og farve op mod de hvide elementer. I et af mødehjørnerne danner de trekant- og parallelogramformede Troldtekt plader et legende mønster.

Også i lukkede mødelokaler bidrager Troldtekt akustikplader i neutrale farver til en god akustik og et godt indeklima og passer godt ind i rummenes stilrene indretning.