Bæredygtigt kontormiljø i historisk bygning

Ejendomsselskabet Stena Fastigheter har i samarbejde med de nye lejere, FOJAB Arkitekter, renoveret den gamle Trikåfabriken i Malmø. Mange originale elementer er bevaret og nye tilføjet – herunder Troldtekt akustikplader.

Den historiske industribygning Trikåfabriken i Malmøs gamle kvarter Möllevången er blevet transformeret til kontor. Fabrikken er bygget i 1901, men er netop blevet renoveret og omdannet til et inspirerende og kreativt arbejdsmiljø, hvor der er værnet om bygningens oprindelige karakter og historie.

Det er det svenske ejendomsselskab Stena Fastigheter, der ejer ejendommen og i samarbejde med de nye lejere, arkitektfirmaet FOJAB, har renoveret Trikåfabriken. FOJAB har selv stået for projektering og design, og det nye kontor stod klar til indflytning ved årsskiftet 2021/2022.

Bæredygtighed har været gennemgående i renoveringen, og bygningen er certificeret efter standarden Miljöbyggnad iDrift. Den tidligere fabrik har været testpilot for IVL Svenska Miljöinstitutet og er dermed et af de første renoveringsprojekter i Sverige, som er blevet klimaberegnet.

– Bæredygtighed er meget vigtigt for os, og derfor har vi valgt at renovere en gammel bygning til vores kontor i stedet for at bygge en ny. Det bliver en stadig større del af vores forretning i fremtiden, og derfor vil vi gerne vise, at vi kan dette såvel som nybyggeri på eget kontor, siger Carl Kylberg, arkitekt og kontorchef på FOJABs Malmø-kontor.

Samspil mellem nyt og gammelt

I renoveringen af Trikåfabriken har fokus været på at foretage så få ændringer i arkitekturen som muligt for at bevare ejendommens karakter. Grundplanen tager udgangspunkt i bygningen, og mange materialer er blevet genbrugt. På den måde er fabrikkens kulturarv bevaret, samtidig med at der er tilføjet nyt, som sikrer et bæredygtigt og tidssvarende kontormiljø med smart teknologi og fleksible løsninger.

– Vi har fokuseret på at holde os til nogle få, men ærlige materialer, som blandt andet lyst træ og sortmalet stål. Installationer er indbygget i nedhængte lofter og vægge for at få et så rent kontor som muligt, siger Carl Kylberg.

FOJAB har blandt andet valgt at give mere plads til de sociale områder, mødelokaler og projektlokaler og i stedet skåret ned på de personlige arbejdspladser. Derudover er der tænkt i varierende behov, for eksempel at kunne omdanne caféen til en arkitektursalon for besøgende.

Troldtekt indgår i designet

I den gamle Trikåfabrik er der valgt hvidmalede Troldtekt akustiklofter.

– Vi valgte Troldtekt, fordi vi synes, det æstetiske udtryk er det bedste på markedet. Resultatet er blevet meget flot og akustisk godt. Og frem for alt fungerer det rigtig godt sammen med de gamle fabriksgulve i fyrretræ, lyder det fra Carl Kylberg.

  • FOJAB er et af Sveriges førende arkitektkontorer med cirka 150 ansatte og kontorer i Malmø, Helsingborg og Stockholm. Malmøkontoret er netop flyttet ind i den nyrenoverede bygning Trikåfabriken, hvor der arbejder cirka 100 medarbejdere.

  • Trikåfabriken ligger i et område, hvor tekstilindustrien tidligere har været koncentreret, men hvor der nu er et voksende kreativt miljø i de tidligere industribygninger, som huser omkring 50 startups, men også etablerede virksomheder som FOJAB.