Kontorbyggeri med træ

En tidligere godsbanehal i den tyske by Remagen i Rheinland-Pfalz, Tyskland, er blevet omdannet til en moderne kontorbygning efter en omfattende renovering og modernisering.

Foto: Olaf Wiechers, arkitekt

Hvordan kan en murstenshal i et plan omdannes til en kontorbygning med en behagelig arbejdsatmosfære? Det har arkitekterne fra de to tyske tegnestuer Mertens Architekten BDA og Herres & Pape Architekten PartGmbB svaret på. På et areal på 830 kvadratmeter har de skabt et unikt kontorlandskab, hvor det på trods af rummets størrelse er muligt at arbejde koncentreret og i fred og ro.

Træ som centralt element

Da bygherren er et ingeniørbureau med speciale i at bygge med træ, og da træ er særligt bæredygtigt og holdbart, spiller træ en naturlig hovedrolle både indenfor og udenfor. Bygningens træfacade formidler et livligt og kreativt innovativt indtryk udefra takket være en meget dynamisk lodret bjælkestruktur. Samtidig refererer den til historiske trækonstruktioner fra det tidspunkt, hvor godsbanegården blev anlagt for næsten 100 år siden. De gamle murstensvægge indeni er blevet bevaret. De understøtter den historiske tagkonstruktion. Denne kombination af murværk og mørke bjælker skaber en behagelig rustik atmosfære.

Bokse med rum giver mere ro i det åbne kontor

Inde midt i det store rum står der tre selvbærende bokse af træ og glas, som passer perfekt ind i det overordnede koncept. De tre bokse rummer funktions- og møderum, tekøkken og et par mindre rum med mulighed for at arbejde i ro og fred. Boksene er konstrueret med forskellige træsorter og fremstår åbne på grund af de store glasflader fra gulv til loft, samtidig med at de er godt støjisolerede og derfor velegnede til koncentreret arbejde.

Langs de store vinduespartier på siden af rummet er der placeret en række arbejdsstationer, som er adskilt fra hinanden ved hjælp af sorte rumdelere. De passer godt sammen med de sorte kontormøbler og parketgulvet af bøg. Også akustikpladerne fra Troldtekt i lys natur passer perfekt ind i det samlede koncept.