Hummel

Hummels kollektioner sælges i 28 lande, og væksten har været nærmest eksplosiv i de sidste mange år. Det kræver plads og en strategisk god placering af hovedkontoret. Derfor har hummel nu etableret sig i det det kreative miljø på ”Bomuldskajen” i Aarhus Havn.

Troldtekt Hummel
Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

Domicilet er den tidligere U-bådshal ved Aarhus Flydedok, som er konverteret til et spændende miks mellem et gigantisk showroom og et dynamisk kontormiljø. Beliggenheden er helt suveræn med vandet, udsigten og det rå havnemiljø som en indbygget del af oplevelsen.

Facader i aluminium

Det er Byggeselskab Olav de Linde, som har ombygget den eksisterende industrihal i tæt dialog med Hummel, der har lejet sig ind. Det er et stort hus med omkring 4000 m2 etageareal, og lofthøjden er op mod 8 meter i de største rum. Hele den østlige gavl er ét stort glasparti med udsyn over havnen.

Jan Olesen – arkitekt på projektet hos Olav de Linde - fortæller: ”For få år siden blev de sidste danske U-både trukket ind i det, der nu er Hummels nye showroom i stueetagen. Der er tale om en radikal ombygning af den gamle servicehal, men vi har bibeholdt det industrielle præg, der passer perfekt til havnefronten.

Facaderne er holdt i aluminium i forskellige profiler, og taget er beklædt med folie, og denne kombination får huset til at fremstå som en kompakt, homogen blok under de fleste lysforhold. Dermed smelter gammelt og nyt sammen til en ny helhed, der opleves som ét samlet design. Selv de kraftige tagrender er af aluminium, og det gennemgående materiale er valgt på grund af holdbarheden i forhold til saltvand og den flotte refleksion af lyset fra himmel og hav.

Overetagen er ny og et resultat af et gennemgående indskudt dæk. Så da vi skulle til at vælge materialer til lofter i de store lokaler på 1. salen og i sidebygningerne, hvor der er anseelige rumhøjde, var Troldtekt et naturligt valg. Arkitektonisk passer det godt til det lidt mere ”rå” miljø, og samtidig opfyldes de lydmæssige krav til fulde.”

Midtconsult og akustikken

Det er Midconsult, der har været rådgivende ingeniører på opgaven, og akustiker Martin Leerbæk Pedersen siger: ” Det akustiske indeklima og støjfrit arbejdsmiljø har været en prioritet hele vejen igennem. Derfor var der heller ingen tvivl om at projektet skulle simuleres med programmet Odeon. Store komplekse rum med højt til loftet er velegnet til simulering, idet risikofaktorer også er tilsvarende store. 3D programmer som anvender konkrete fysiske dimensioner, materialevalg og placering giver en optimal sikkerhed for resultatet og dermed anvendeligheden i sidste ende.

I det konkrete projekt har det særlige akustiske fokus været:

  • Støjsmitte fra showroom til sideliggende kontor med åben forbindelse.
  • Håndtering af potentiel fejlplacering af strålevarmepaneler og at finde fornødne væg og loftarealer til absorption, herunder at tage højde for store glasfacader.
  • Arbejdsmiljø og dæmpning i showroom, kontorer og kontorområder.

Som akustiker er det en fornøjelse at arbejde med Troldtekt. Produktet er slidstærkt, bevarer sine akustiske egenskaber i meget lang tid, det er rengøringsvenligt og giver en stor sikkerhed for et godt resultat. Dertil kommer at de akustiske egenskaber er gennem dokumenteret i 70-80 forskellige opsætninger og konstruktionsdetaljer, hvilket gør det ualmindeligt nemt at finde de helt rigtige tal til projekterne,” slutter Martin Leerbæk Pedersen.