Elegant domicil i industrielle rammer

Ejendomsselskabet Klövern har fået hovedkontor i Gamlestadens tidligere fryselager i Göteborg. Et fleksibelt design i holdbare materialer har været Arkitekterna Krook & Tjäders mission med renoveringen. Troldtekt sørger for god akustik og spiller designmæssigt sammen med de øvrige materialer.

Foto: Bara Bild

I Göteborgs ældste bydel, Gamlestaden, ligger Slakthusområdet, hvor ejendomsselskabet Klövern har fået nyt hovedkontor. Bygningen er oprindeligt fra 1905, og lokalerne har været anvendt som fryselager for det kommunale slagteri.

Den historiske bygning er derfor blevet gennemrenoveret – dog med respekt for den originale arkitektur.

Arkitekterna Krook & Tjäder har stået for at gentænke de industrielle rammer ind i en moderne kontor-kontekst.

– Med dette design respekterer vi stedets historie gennem valg af materialer og udtryk. De solide og holdbare materialer afspejler den industrielle følelse i bygningens indre og ydre. Kontoret er et sted, hvor medarbejdere og besøgende skal inspireres og have det godt. Det er et sted, som vil blive brugt som Klöverns showroom og være en alsidig arbejdsplads, siger Lorena Zabala, arkitekt hos Arkitekterna Krook & Tjäder.

Det færdige resultat stod klart i 2020, og Klövern var blandt de tre finalister til at vinde titlen som Sverige Snyggaste Kontor 2020.

Samspil mellem materialerne

Det 850 kvadratmeter store kontor er fordelt på to etager i ejendommen, som også huser restauranter og lagerlokaler. For Arkitekterna Krook & Tjäder lå opgaven især i at indtænke de originale elementer i designet samt skabe et fleksibelt og kreativt miljø med et bevidst materialevalg.

Ved indgangen havner man i hjertet af kontoret – en bred trappe, som også kan bruges til at sidde på, spise frokost med kollegerne, holde møder og konferencer. Derudover er de øvrige områder opdelt i zoner samt mindre telefonrum og konferencelokaler.

For at give en modvægt til de gamle elementer er der anvendt naturlige materialer, som opbløder udtrykket og samtidig skaber en eksklusiv stemning. For eksempel er telefonrummene beklædt med træpaneler, og trappen er bygget i massivt træ.

Til at binde det industrielle sammen med de nye materialer er der valgt et gråt Troldtekt akustikloft. Akustikpladerne spiller designmæssigt sammen med de originale linjer og giver lokalerne en overflade, som er i kontrast med de mange hårde overflader. Samtidig bidrager Troldtekt til et behageligt lydmiljø på kontoret ved at absorbere rumklang i lokalerne med stor loftshøjde.