Industribygning til kontorliv

På havnen i Odense foregår en proces, hvor tidligere industribygninger gradvist bliver omdannet til kontorerhverv og får et nyt liv. En krævende transformation, som til gengæld giver enestående lokaler.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kontorbyggeri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Ejendomsselskabet Olav de Linde, som både har ejendomme i Aarhus og Odense, er kendt for sin håndtering af ældre bygninger. Hvor andre ville rive bygningen ned, ser firmaet potentiale i de historiske rammer og sikrer en fortælling om et sted.

I Odense er den tidligere havnemølle nu ramme for en række virksomheder, som har helt unikke lokaler. Ikke to etager er ens, og overalt finder man rester af den oprindelige bygning og dens funktion, som er løsrevet fra helheden.

At erstatte én funktion med en anden under samme tag giver stedet en særlig identitet, som er svær at skabe i nybyggeri. Her fra Møllekajen er udsigten til havnebassinet og byen et ekstra plus, og de store vinduespartier giver samtidig meget dagslys til kontorlokalerne.

Det patinerede og det præcise

Det rå industribyggeri er omhyggeligt gjort beboeligt med robuste egetræsgulve, gedigne trapperum, glasvægge og hvidmalede Troldtekt akustikplader i felter af lofterne. Det er tydeligt, at Troldtekt lofterne ikke er en del af den oprindelige bygning, men adderet som præcise flader, der giver en bedre akustik. Den hvide farve er en fin kontrast til de betongrå vægflader.

Olav de Linde har også lagt en ekstra penthouse-etage til bygningen, som viderefører den funktionelle arkitektur. Udefra fremstår bygningen hvidmalet og skarp i det ellers nedslidte område. Udover penthouse og solafskærmning har man tilføjet runde vinduer i den nordvendte facade, der sender en hilsen til den hvide bauhaus-stil.