Videnshuset i Sønderborg

For ca. 150 år siden var landskabet vest for Sønderborg skueplads for det berømte slag ved Dybbøl Banke. I dag er byen et betydeligt mere fredeligt sted at bo og hele havnefronten mod Als Sund er ved at ændre karakter fra industriområde til levende bydel.

Troldtekt, office Sønderborg
Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

Den verdensberømte amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet en storstilet masterplan for byens ”ansigt” mod vandet. En plan der indbefatter hotel, erhvervsbyggerier, boliger, kulturhus, parkområder og meget andet. Bygningerne opføres af forskellige konsortier, men de tager alle udgangspunkt i Gehry’s idé om ekspressive bygningskroppe, der forskyder sig.

Kontor C er et domicilbyggeri tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, og det ligger helt ned til vandet. Facaderne er beklædt med 2800 m2 bronzerede aluminiums kassetter. Det giver bygningen en særlig gylden tone, og dermed skiller den sig naturligt ud fra mængden.

Indretningen er smagfuld og enkel. Husets indre atrium er ikke stort, men rummet føles alligevel voluminøst på grund af den store højde. Der er anvendt Troldtekt i farven lys natur og med fin struktur på balkonernes sider, samt på lofter rundt omkring i hele huset. Dermed er huset sikret et behageligt akustisk miljø, der matcher den eksklusive arkitektur.

Kontor C er indrettet med i alt 5 lejemål, der deler den fælles reception, kantine og forskellige møde faciliteter i stueplan. Også tagterrassen er fælles, og herfra kan man se ud over hele byen og i det fjerne skimte skanserne fra 1864. Byggeriet modtog i 2013 prisen for smukkeste nybyggeri i Sønderborg.