Akustisk totalkoncept i IT-værksted

I arbejdsområder, der skal bruges til forskellige opgavetyper, skal der ikke kun være maksimal fleksibilitet, men også en behagelig akustik – f.eks. ved hjælp af store flader beklædt med lydabsorberende materialer i designkvalitet.

Foto: Mark Niedermann Photography

Hvis lydniveauet bliver for højt, eller der er for mange distraherende og forstyrrende baggrundslyde, bliver det svært – hvis ikke umuligt – at arbejde koncentreret. Og det var lige netop den problematik, arkitekterne fra ansgar staudt architekten havde i tankerne, da de indrettede et IT-værksted i kommunen Muttenz i den schweiziske kanton Basel-Landschaft. På grundlag af et akustisk totalkoncept har de skabt et bemærkelsesværdigt lyddæmpet arbejdsmiljø med optimale arbejdsbetingelser.

På et 200 kvadratmeter stort område i en tidligere kontor- og lagerbygning har de indrettet en arbejdsplads med arbejds-, lounge-, møde- og montagezoner, som er adskilt fra hinanden ved hjælp af et vellykket skillevægskoncept.

I midten af rummet ligger det centrale mødelokale, der skiller IT-værkstedet fra opholdsområdet og tekøkkenet og derigennem får en lyddæmpende funktion. Udover et åbent arbejdsområde, der vender ud mod vinduesfronten, er der et kontorområde, der er afgrænset af skillevægge.

Via kanaler i loftet er der adgang til strøm og IT-medier ved hjælp af en række fleksible stofbeklædte kabelkanaler. De jævnt fordelte loftslamper sørger for en god og ensartet belysning.

En central del af det akustiske koncept og et essentielt designelement er brugen af designløsningerne Troldtekt line og Troldtekt line design. En stor del af vægge og lofter er blevet beklædt med designløsningerne i grå. Akustikpladernes farve er perfekt afstemt til alle overflader, materialer og medier i det store rum og danner en harmonisk kontrast til det mørkebrune trægulv.

De sørger ikke kun for en optimal akustik og et behageligt indeklima, men opfylder også de højeste brand- og lydabsorberingskrav. Akustikpladerne er lavet af certificeret træ – et rent naturligt råmateriale – og af cement udvundet fra den danske undergrund.