Dedikeret gindestillering i Aarhus

Intet er overladt til tilfældighederne. En stor passion og nysgerrighed er drivkraften for destilleringen af gin hos Njord, der har produceret gin siden 2014. Gin er ikke bare gin, og det fremstilles nu i en enestående bygning, der rammer en række praktiske udfordringer for virksomheden, men som samtidig bidrager med smuk arkitektur, der giver nogle enestående muligheder for at producere gin i en bevaringsværdig bygning.

Troldtekt Njord Gin Destilleri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

På Sydhavnen i Aarhus foregår en langsom transformation fra industriområde til et levende, bæredygtigt miljø, og mange nye virksomheder har fundet området.

”Kulkransporet” er et projekt, der i høj grad vil bære en del af udviklingen. I det tidligere pumpehus fra 1913 har Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard åbnet Njord Gin destilleri, der blev etableret i 2017. Bygningen er ved at blive renoveret udvendigt, men indenfor åbner et fantastisk rum med buet loft og store gavlvinduer. Her står alle urteudtræk og vidner om, at der bliver eksperimenteret med mange smage, og absolut intet er tilfældigt og alt er håndlavet. Det er det eneste sted i landet, hvor man kun destillerer gin.

Midt i rummet står ”Frau Müller” som er husets hjerte. I en konstruktion af messingkedler destilleres gin i mange varianter. På tre sider af rummet er der etableret en balkon, som er velegnet til ginearrangementer af forskellig art.

Tydelige kontraster

Interiøret i den gamle pumpestation er velbevaret med karakteristiske klinker og detaljer i granit. Robust og velegnet til produktion af gin. Destilleringsprocessen foregår på forhøjningen, der tidligere blev brugt som vandtank.

Den nye, sorte konstruktion til balkon er en flot kontrast til det charmerende, historiske udtryk og passer ind i den industrielle arkitektur. Under balkonen er der monteret hvid, ekstrem fin Troldtekt, der opleves som rolige, hvide loftsflader. Akustisk giver Troldtekt et bedre arbejdsmiljø under balkonen, hvor ginnørderne arbejder med nye smage og hjembragte urter.

Krads Arkitekter har rådgivet om indretningen og den indvendige ombygning, ligesom de har tegnet Njord Gin Club på North Side Festival i Aarhus.