En ny tidsalder for Oslos børsbygning

Den 200 år gamle børsbygning i Oslo er renoveret med respekt for historien, så den kan fungere som en moderne arbejdsplads efter nutidens designstandarder. Tuvalu Arkitekter har tegnet projektet, hvor Troldtekt akustikløsninger bidrager til et sammenhængende kontormiljø.

God akustik på arbejdspladsen med akustiklofter fra Troldtekt

Den 200 år gamle og fredede Oslo Børs ligger i centrum af den norske hovedstad. Bygningen har aldrig været brugt til andet end at drive børs og varetage handlen med aktier i norske virksomheder samt internationale selskaber inden for olie og shipping. 

Den ikoniske børsbygning er oprindeligt fra 1828 og blev tegnet af arkitekt Chr. H. Grosch. Herefter fulgte en udvidelse i 1910 af arkitekt Carl Michaelsen. I 1927 blev bygningen fredet.

Der har sidenhen været to renoveringer – i 1980’erne og omkring årtusindskiftet – og de har hver især sat deres tidstypiske præg på bygningen og indretningen.

I 1980’erne blev bygningens store atrium eksempelvis brugt til kontorpladser, hvor medarbejdere sad med deres store computerskærme. Omkring 2000 brugte man også bygningens store balkoner til kontorpladser.

Nu har Tuvalu Arkitekter stået for en opgradering til 2020’erne, og i 2022 kunne Oslo Børn genåbne for de knap 200 medarbejdere.

 

Atriet er det naturlige hjerte

Blandt de nye designgreb har Tuvalu Arkitekter gjort atriet til bygningens hjerte og naturlige mødested, hvor de originale, solide materialer som terrazzogulv og søjler fremstår tydeligt – side om side med skulpturer og grønne planter.

Arbejdspladserne er rykket ud i fløjene i lokaler, som orienteres mod dagslyset. Derudover er bygningens tredje sal, som ellers ikke blev brugt, taget i anvendelse til kontormiljø.

Balkonerne fra årtusindskiftet er desuden erstattet med gangbroer i træ for at give en mere harmonisk ramme om atriet. Dertil har opgraderingen især knyttet sig til de tekniske faciliteter – blandt andet med nye elektriske styresystemer samt forbedret ventilation.

Alt arbejde er sket med respekt for historien, og der er nænsomt taget hånd om de originale detaljer i samarbejde med en antikvar.

 

Lys designløsning skaber sammenhæng

Som et led i renoveringen er der også skabt et godt akustisk miljø for de mange medarbejdere. Troldtekt akustikplader er monteret i kontorområderne.

Valget faldt på designvarianten Troldtekt line i lys natur, og pladerne er monteret mellem træpaneler, som danner struktur i loftsfladen og er med til at skabe et sammenhængende kontormiljø.