En rustik hyldest til havnefronten

Det er altid et godt tegn, når både arkitekter og ingeniører vælger at have domicil i en bygning, som de selv har skabt fra bunden af. Det er garanti for suveræn beliggenhed, gedigne materialer, solidt håndværk og en interessant arkitektur med kant. Bygningen er nemlig både den daglige base og samtidig en meget konkret målestok for deres evner til at omsætte en vision til virkelighed i tre dimensioner.

Troldtekt, Pakhusene Aarhus Harbour
Foto: Thomas Mølvig, architect

Pakhusene på havnefronten af den nye aarhusianske bydel, Aarhus Ø, er tegnet af AART Architects, som holder til på øverste etage med en formidabel udsigt over byen og bugten. Egentlig er det tre højhuse, som ligger lidt forskudt i forhold til hinanden, men fordi de adskiller sig markant fra de omgivende bygninger, er det nærliggende at betragte dem som en samlet enhed. Når Pakhusene er fuldt udbygget vil bebyggelsen bestå af i alt fem huse med et areal på 36.000 m2.

Erhverv og boliger i forening

Det største af højhusene på 10 etager er en fleksibel erhvervsejendom med mange forskellige virksomheder, der lejer sig ind. I gadeniveau er der et fitnesscenter med sauna og her er også husets fælles kantine placeret, sammen med en kaffebar. De to punkthuse er boligtårne med veldisponerede ejerlejligheder, der også har adgang til visse af kontorhusets faciliteter.

Havnefronten er stadig under udvikling, men hidtil er der udelukkende bygget boliger. Det giver nemt en ubalance, hvis intentionen er at skabe en levende bydel. Derfor er Pakhusenes koncept ”Gaining by Sharing” en kærkommen nyskabelse på Aarhus Ø.

Facaderne er opmuret med sortbrune tegl, og Pakhusene vil dermed patinere langt smukkere over tid end de hvide nabobygninger i beton. Som udgangspunkt er lokalerne rå i deres udtryk. Betonoverflader, synlige installationer og lofter beklædt med grå Troldtekt akustikplader med fin struktur. De enkelte lejere kan dermed præge rummene og aptere dem på præcis den måde, der passer bedst til deres smag og behov.