Innovativt kontor- og laboratoriebyggeri udmærker sig inden for bæredygtighed

Ved byggeriet af Space i Lund har der været krav til bæredygtighed i alt fra materialevalg til energioptimering, og bygningen udmærker sig ved en CO2-nettoudledning på nul. I bygningen er der valgt flere Troldtekt løsninger.

Troldtekt akustiklofter i erhvervsbyggeri

I den nye bydel Science Village i den nordøstlige del af Lund i det sydlige Sverige stod ejendomsselskabet Wihlborgs kontor- og laboratoriebygningen Space som det første projekt færdigt i efteråret 2023. Oprindeligt skulle Space have været et hotel, men grundet ændringer i markedet blev det til et kontorhus. Da havremælksgiganten Oatly viste interesse for laboratorieindretning blev dette også taget med i planlægningen af bygningen.

Wihlborgs ambition var at skabe en bygning, der ånder fremtid og bæredygtighed og er en ikonbygning for Science Village. Og Space er netop blevet et naturligt midtpunkt for bydelen med sin beliggenhed og spektakulære arkitektur, hvor forskere og virksomheder på 6.300 kvadratmeter udvikler fremtidens bæredygtige løsninger.

Efter at have tegnet bygningen i rent træ og ren beton faldt valget på træ som det primære materiale, og udenpå på bygningen er der monteret ydervægge af glas samt et glastag, som lader dagslys komme ind store dele af dagen. Inde i selve bygningen er der et stort og åbent atrium, som forbinder bygningens etager, der har åbne balkonmiljøer. Udover at huse arbejdspladser til virksomheder og laboratorie tilbyder Space også omklædningsrum til dem, der ankommer på cykel, loungemiljø samt en restaurant nederst i bygningen, som både ansatte i bygningen og besøgende kan besøge.

Et krav i Science Village er, at alle bygninger skal rumme en form for innovation. I Space har Wihlborgs udviklet og installeret sin egen energiinnovation, en avanceret kølevarmepumpe, der sammen med det eksisterende varme- og kølesystem genvinder overskudsvarme og -kulde, der skabes i huset, og genbruger dette. Dertil er der også solceller på bygningens tag. Wihlborgs kan fjernstyre bygningen og følge med i, hvad der foregår.

Space vil leve op til de allerhøjeste krav til bæredygtighed i alt fra materialevalg til energioptimering og udmærker sig ved en CO2-nettoudledning på nul. Bygningen er som den første bygning med laboratorieindretning også NollCO2-certificeret af Sweden Green Building Council, hvilket var et mål for Wihlborgs fra projektets begyndelse. NollCO2-certificeringen har ført til, at Space er blevet en del af et pilotprojekt, der skal sætte en baseline og grænseværdier for projekter med laboratorieindretning. I 2023 vandt bygningen den prestigefyldte pris ”Årest NulCO2-projekt” ved Sweden Green Building Awards.

Et godt arbejdsmiljø med fokus på luftkvalitet, akustik, bevægelse, kost og sanser er der også fokus på hos Space og derfor bliver bygningen også certificeret efter standarden WELL og slutteligt også efter standarden Miljöbyggnad Guld. Troldtekt bidrager positivt til pointene i begge certificeringer. 

 

Karakterfulde akustikløsninger

I bygningen er der valgt flere Troldtekt akustikløsninger.

I det store åbne atrium skaber designløsningen Troldtekt tiles et legende mønster af kvadratiske plader med fræsede ensrettede spor, mens designløsningen Troldtekt line er valgt til balkonmiljøernes flader, der vender ud mod atriet. Begge designløsninger bidrager med hvert sit design visuelt til bygningen og hjælper samtidig til at absorbere det store, åbne rums efterklang.

I andre af bygningens lofter er der monteret klassiske Troldtekt akustikplader i synlige skinnesystemer. Alle akustikløsningerne er valgt i farven lys natur, som spiller godt sammen med bygningens primære materiale træ og også giver varme op mod hvide flader og atriets grå gulv.