SporX vil være Norges mest bæredygtige kontorbyggeri

I byggeriet af kontorbygningen SporX har der været særligt fokus på bæredygtige valg og omkostningseffektive løsninger. Bygningen har blandt andet opnået en BREEAM-NOR Outstanding certificering.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i kontor- og erhvervsbygninger

SporX, hvis navn stammer fra de omkringliggende togskinner, i Drammen, sydvest for Oslo, er en 40 meter høj kontorbygning og stod færdig i 2022. Kontorbygningen er centralt beliggende omgivet af grønne områder og cafeer, er 6800 m2 stor og har 10 etager. Målet er at blive Norges mest bæredygtige kontorbyggeri og centrum for innovation og iværksætteri.

Hos SporX tror man på, at en arbejdsplads med fokus på komfort, trivsel og miljø fordrer en bedre og mere effektiv arbejdsdag, og kontorbygningens tilbud er derfor målrettet fremtidsorienterede virksomheder, grundlæggere og freelancere. SporX tilbyder sine lejere adgang til barception, fælles mødelokaleordning, co-working-faciliteter, personalerestaurant, fitnessrum, cykelparkering og tagterrasse med en fantastisk udsigt ud over elv og fjord.

Kontorbyggeriet har opnået Norges førende miljøcertificering BREEAM-NOR på niveauet Outstanding, som er certificeringens højeste niveau. De tre hovedaspekter, der bidrager til, at SporX er et bæredygtigt byggeri med en BREEAM-NOR Outstanding-certificering, er materialevalg, fokus på grøn mobilitet og en fleksibel planløsning. Planløsningen kan ændres med henblik på at tilpasse bygningen til fremtidens arbejdsformer og derved give bygningen en lang levetid.

I byggeriet har der også været fokus på et lavt energiforbrug, og derfor er SporX også tildelt energiklasse A og passivhusstandard.

 

Træ som bærende materiale

Bygningen består af to vertikale volumener i forskellige højder med en hovedfacade klædt i termofuru, der hviler på en udadvendt base i glas. Selve basen inviterer ind og forlænges op mellem volumenerne og danner sociale zoner vertikalt i bygningen.  

DARK Arkitekter har arbejdet konceptuelt, konstruktivt og teknisk med brugen af træ i byggeriet, og fra første etage og op er SporXs bærende konstruktion i massivt træ og limtræ uden brug af beton eller stål, da træet i sig selv har en stærk bæreevne. Ved kun at bruge træ, som lagrer fugt, energi og CO2, reduceres bygningens CO2-udledning, og træets egenskaber påvirker indeklimaet positivt, giver mindre støj og renere luft. Dertil har der også været fokus på, at træet kunne leveres af lokale leverandører for undgå lange transportveje.

Det har været et vigtigt aspekt i designprocessen at eksponere træet både indenfor og udenpå bygningen. Inden for i bygningen er trækonstruktionen synlig i form af vægge, lofter og bjælker, der giver en varm og hyggelig atmosfære og får farverigt modspil af kunst af Sverre Bjertnæs og interiør i farver.

I flere af bygningens rum er der monteret Troldtekt A2 akustikplader i farven lys natur i trærammer, som spiller godt sammen med det naturlige materiale træ. Akustikpladerne sørger for god akustik i trappeopgangen, gangarealer og kontorlokaler og bidrager samtidigt også til et godt indeklima. Derudover er Troldtekt A2 akustikplader med specialcement ikke-brandbare og derfor ideelle i kombination med bygningen i træ.

Læs mere om effektiv brandsikring ved brug af Troldtekt akustikplader i byggeri.