Et perfekt bindeled mellem det moderne og det klassiske

Bygningen The Loom i London er fyldt med fortællinger, der giver et indblik i bygningens lange historie. 

Troldtekt, The Loom, London
Foto: Jack Hobhouse

Det er ikke tit, arkitekter - i dette tilfælde Duggan Morris - får mulighed for at skabe et perfekt bindeled mellem det moderne og det klassiske. Men det er netop, hvad Duggan Morris har gjort i deres geniale løsning, hvor de har omdannet en af de ældste bygninger i det østlige London fra et tidligere pakhus til uld til moderne kontorlokaler.

Omdannelsen har omfattet flytning af hovedindgangen og indretning af kontorlokaler og medarbejderarealer, herunder en café, samt unikke indslag – lige fra dramatiske indgangsporte af vævet metal til skræddersyede kunstværker, der dominerer det flere etager høje atrium.

En anden af arkitekternes løsninger har været at bruge Troldtekt akustikplader i træbeton på lofterne for at binde de mange forskellige rum i den 9.300 m2 store bygning sammen på en elegant måde. Endvidere er mange af de originale materialer blevet genbrugt for at puste nyt liv i de forsømte lokaler. Der er skabt nye åbninger i de eksisterende murstensskillevægge, og de oprindelige stålstolper er bevaret.

The Looms betydning har resulteret i, at bygningen i dag er delvist fredet. Den har ligeledes modtaget en pris i kategorien renovering/genanvendelse af arbejdspladser i London-området, hvor gamle bygninger moderniseres med den begrænsning, at maksimalt halvdelen af det indvendige areal må være nybygget. I dette tilfælde er resultatet et spændende stykke bevaret historie, hvor kreativiteten igen kan trives.

Ifølge arkitektfirmaet var idéen at anskue bygningens historie på en legende, undrende og surrealistisk måde for på den måde at afspejle The Looms nye kreative brugerskare. Én af idéerne var at udnytte det høje, smalle og meget udtryksfulde vægmaleri i hjertet af bygningen, hvis historie kan følges, efterhånden som man bevæger sig opad i bygningen – som en tråd spundet af uld fra et får.