Iscenesat dagslys

Det var i Østbirk vinduesproduktionen blev etableret i 1946, og nu kan man følge fortællingen om VELUX og vejen til byggeri med mere dagslys og bedre indeklima. VELUX Collection i Østbirk er på én gang en grundig formidling og en æstetisk oplevelse.

Akustiklofter fra Troldtekt i kontor- og erhvervsbyggeri
Foto: Architect Helene Høyer Mikkelsen

”Bringing Light to Life” er temaet for det nye showroom, som indgår i VELUX Collection i Østbirk. Bygningen er en ældre ejendom i røde tegl, som på imponerende vis er blevet omdannet til dels den historiske udstilling og til nutidens muligheder og vinduesteknologier, når det handler om at få dagslys ind i boligen.

I showroomet har man fjernet etagedækket delvist og skabt et rum med loft til kip og naturligvis VELUX vinduer på stribe i hele tagfladen, hvorved dagslyset strømmer ind. Omkring et samlende bord står en høj konstruktion, som med sine skrå søjler illustrerer skrå tagflader, der indrammer vinduerne. Heri er udstillet de nyeste teknologiske og designrelaterede muligheder indenfor VELUX vinduer. En meget elegant scenografi, hvori rummets elektriske lys er indbygget og understreget rummets præsentation af dagslyset.

Fokus på indeklima

For VELUX handler ovenlysvinduer også om sundt indeklima. At vinduet er meget tæt og kan åbnes for frisk luft er afgørende for miljøet i en bolig. I Bringing Light to Life er der indrettet med hvide Troldtekt akustikplader i lofterne og i rummets gavle, hvorved der i rummet også er en behagelig akustik, hvilket bidrager til et godt indeklima.

I den ene ende af rummet ligger praktiske faciliteter og herover et møderum med glasvægge, hvorved det hænger sammen med det dobbelthøje rum. VELUX-røde stole står i flot kontrast til den ellers enkle og hvide indretning.

På den høje gavl med Troldtekt-paneler hænger en serie skærme som en mosaik, og her kan vises skiftende billeder af for eksempel referencer med VELUX. Kombinationen af blanke skærme, rustik væg og Troldtekt akustikplader er endnu en fin detalje i designet af rummet.

Troldtekt modtog i 2017 Bygningskomponentprisen af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN. I forbindelse med overrækkelse af prisen blev der sagt:

”Troldtekt akustikplader er et mønsterværdigt eksempel på, hvordan en forholdsvis enkel bygningskomponent med få anvendelsesmuligheder er blevet videreudviklet, så pladerne i dag kombinerer æstetik med funktionalitet og kan anvendes i mange former for byggeri. Kombineret med Troldtekts klare miljøprofil og dokumenteret arbejde med bæredygtighed skaber komponenten stor værdi for både byggeriets parter og brugere.”

>> Læs her om Troldtekts bidrag til bæredygtighedstiltag