Hæderkronet tegnestue i nye rammer

Vilhelm Lauritzen Arkitekters nye kontor i Pakhus 48 fremstod for et par år siden som en urørt tidslomme. Et stort åbent lokale på 1. sal, placeret på første parket på Sundmolen i Nordhavn i København. Det var blot et uopvarmet lagerrum, der savnede både vinduer, ventilation og toiletter.

Troldtekt - Vilhelm Lauritzen
Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

Tegnestuen ønskede at bevare så meget som muligt af det rå, karakteristiske udtryk, der findes i Nordhavn, og som lokalet også bød på. Betongulvet blev bevaret og fik blot en let overfladebehandling. Eksisterende søjler og vægge blev malet hvide. De lukkede facadepartier blev åbnet op med store vinduesåbninger. Dermed fik medarbejderne makismalt lysindfald og kig ud mod havnebassinet og ind mod København.

Storrum med karakter

Arbejdspladserne er primært placeret langs facaderne. I bygningens midte er der skabt en træbeklædt kerne med flere funktioner. Her er der stort modelværksted, arkiv, mødelokaler, printerrum, depot, toiletter og køkken med tilhørende kantine.  

Det oprindelige loft og dragerne var dækket med Troldtekt, og lokalet havde en overraskende god akustik på trods af betongulv og betonvægge. Den gode akustik og det stoflige udtryk ønskede tegnestuen at bevare og optimere. De gamle Troldtekt plader var støbt ind i konstruktionen og fremstod som slidte og forvitrede. Derfor blev det eksisterende loft dækket med ny Troldtekt og linjebelysning blev integreret i loftet. Dragerne blev desuden pudset og malet hvide.

Det er Helena Lindgren - arkitekt MAA - der har stået for indretningen af lokalerne, og hun siger: ”Vi oplever i det daglige, at vi har rigtig god akustik i hele kontorområdet. Det var under hele processen meget vigtigt for os at skabe et godt arbejdsmiljø og en behagelig akustik, da vi er rigtig mange mennesker samlet i ét stort åbent lokale.”