Bylivet er flyttet til Brabrand

Café Europa er en invitation til Gellerup og Blixens, som er arbejdsplads for 1200 medarbejdere i primært Aarhus kommune. Caféen indgår i en større rumlig sammenhæng på indgangsetagen, men fungerer også som sin egen selvstændige oase.

Akustiklofter fra Troldtekt i restaurant
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

I en lille ”sidegade” til Blixens store torveetage, ”Det overdækkede byrum”, finder man Café Europa 2019, som serverer god kaffe, kage og frokostretter. Disken er placeret som en ø midt i caféeområdet, og man kan vælge at sidde på høje caféstole omkring baren eller ved bord og stolearrangementer rundt omkring.

Caféen drives af det københavnske cateringfirma Europa 1989 Kantiner, der i Blixens også har et kafferisteri (Europa kaffe og te), Restaurant Blix samt et buffetområde, hvor medarbejderne kan hente frokost fra en stor buffet.

Ved frokosttid fyldes hele indgangsetagens torv med frokostspisende medarbejdere, som også fylder en del i både cafeen og restauranten, hvor stemningen er lidt mere intim. Caféen ligger i yderkanten af den store bygning, og man kan komme til den både fra torveetagen og direkte fra gaderummet, hvor man også kan vælge at sidde. Café, restaurant og kaffebar er derfor med til at danne en flydende overgang mellem ude og inde i Blixens.

Vigtigt samspil

Aarhus Kommune har opført det store kontorhus, Blixens, midt i Gellerup, som er med til at skabe et andet liv i bydelen. Indgangsetagen er indrettet som et offentligt rum med betongulv, og der er lagt vægt på at lade inde og ude flyde sammen.

Bygningens enheder har indenfor forskellige materialiteter, som alle er meget stoflige, og som skal understrege rummets offentlige byrumskarakter og en større diversitet. Om valget af materialer fortæller arkitekt Mads Marquard Markersen fra Arkitema:

”Det var vigtigt at finde et loft, der havde karakter og materialemæssig integritet, så det ikke forsvandt i eller faldt igennem i forhold til de mange andre materialer, der var i spil.

Troldtekt har en raffineret "råhed" over sig og har en uformel karakter, som ikke signalerer kontorhus. Samtidig fastholder Troldtekt også byrummets "udekarakrakter" ved at være en lofttype, der ses i mange forskellige sammenhænge, blandt andet i uopvarmede rum eller regulære uderum. Og endelig var de akustiske egenskaber også vigtige for at styre lyden i det store atrium”.

>> Læs mere om kontorhuset Blixens