Ro til nærvær og nærhed

Den nyåbnede restaurant på Aarhus Ø ligger helt ud til vandet på ”øens” nordlige side, og Restaurant Havnærs navn er derfor meget velvalgt.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Med udsigt til havet, horisonten og Riis skov er beliggenheden enestående for Restaurant Havnær. Ejerne bag stedet drev tidligere en restaurant ved vandkanten i Glyngøre, og selvfølgelig har de også her meget fisk og skalddyr på menukortet. Restauranten ligger i gadeplan og har derfor også udeservering.

Bygningen kaldes SHIP og er opført af Olav de Linde i Aarhus, der ellers er mest kendt for transformation af industribygninger. Olav de Linde har også været involveret i Havnærs indretning, da firmaet også er meget optaget af bæredygtig udnyttelse af materialer.

Her har man har fx anvendt overskydende træ fra gulve i lejlighederne til barbordene og overskydende natursten fra facaden til bordplader og baren. En virkelig elegant detalje.

Ventilation i restauranten er indarbejdet i loftsløsningen med Troldtekt. Udvalgte Troldtekt plader er diffusionsåbne, hvorigennem frisk luft fordeles til restauranten.

Stilfærdig indretning

Indretningen hos Havnær er meget minimalistisk, da man har ønsket en ro omkring udsigten til vandet. Søren Vester, som selv har base i nærheden af Glyngøre, har stået for indretningen. Der er stort fokus på bæredygtige materialer og indretning.

Lofterne er beklædt med sorte Troldtekt akustikplader, hvilket også er et klart bæredygtigt valg. De mørke lofter giver et større nærvær i den store restaurant, men er også med til at understrege dagslysets styrke og indramme udsigten.

Lofterne er et flot modsvar til de støbte gulve både i struktur og i lydabsorption. De øvrige dele i indretningen har også meget struktur eller stoflighed, som de rumdelende gardiner, lædersæder og trælister på udvalgte vægflader.