Fremtidens bibliotek

Det renoverede bibliotek i den tyske by Waldshut-Tiengen er ikke kun fuld af helt nye digitale muligheder, men byder også på et farverigt interiør, der matcher bibliotekets innovative "co-reading"-koncept.

Akustiklofter fra Troldtekt i kulturbyggeri

I den gamle fredede bygning "Kornhaus" midt inde i Waldshut-Tiengen, som ligger umiddelbart op ad Tysklands grænse til Schweiz, er der blevet skabt et lyst og åbent bibliotek, der indbyder til læsning og afslapning. Med den omfattende sanering til omkring 4,7 millioner euro og et helt nyt, innovativt koncept er biblioteket nu godt rustet til at møde fremtiden.

Som det første bibliotek i den tyske delstat Baden-Württemberg er det blevet udstyret med et såkaldt "Flexi-Bib"-system med intelligente bogreoler, der selv registrerer, hvilke bøger der er blevet afleveret tilbage. Lånerne kan desuden selv indscanne og reservere op til ti bøger på én gang.

 

"Co-Reading-Space" på to etager

To af bibliotekets etager er indrettet med stilleområder med skriveborde, læsehjørner og læseborde, som delvist er integreret i hylderne, og opholdsområder med plads til fælles spil og arrangementer. De mange tilbud rundes af med en række lydbogsstationer og et caféhjørne.

Der er barrierefri adgang til alle bibliotekets etager, som bl.a. er forbundet med hinanden via et nyt udvendigt trappeforløb med elevator. Trappekonstruktionen i grå beton, der er præget med bygningens navn, Kornhaus, i store bogstaver, står i kontrast til den gamle bygnings facade i lys rosa.

Indvendigt er byens bibliotek blevet omdannet til et indbydende "co-reading space", der minder lidt om en større stue. Bogreolerne med løst fordelte bøger strækker sig flere steder fra gulv til loft. De er ikke placeret midt i rummet som på de fleste andre biblioteker, men er integreret i væggene.

 

Indrettet med farver

Bibliotekets brugere mødes i indgangsområdet af en petroleumsfarvet informationsskranke, som står i effektfuld kontrast til den blodrøde farve på de brede siddetrin og det indvendige trappeforløb. Her er der desuden monteret Troldtekt akustikplader i den samme røde farve på væg og loft, som fungerer som en slags tag på trappeforløbet. Den markante røde farve går igen på flere af bibliotekets siddemøbler og læsenicher og i det hyggelige læselandskab i børneområdet, hvor børnene både kan ligge og sidde. Væggene i lys turkis og grøn danner sammen med træmøblerne en harmonisk og beroligende helhed.

Det samlede koncept afrundes af akustikplader i lys natur med integrerede lamper. Akustikpladerne er bl.a. monteret i børneområdet og fællesområderne og harmonerer perfekt med de lyse trægulve.