Forrygende flot forsamlingshus

Pakhuset Braunstein er et arkitektonisk pletskud på Køge Havnefront.

Foto: Thomas Mølvig, architect, Rasmus Hjortshøj/ADEPT

Pakhuset med det karakterfulde tag ligger placeret som en flot skulptur ved kajkanten. De store kantede tagflader er beklædt med polycarbonat, der er klikket sammen. Bygningen er en raffineret knopskydning på Bryghuset Braunstein, som holder til i ældre renoverede haller i røde tegl. Det nye hus er tænkt som et moderne forsamlingshus med inspiration fra Californien. Et imødekommende hus designet til en bred vifte af arrangementer og aktiviteter.

Enhver med blot et minimum af kendskab til dansk ølkultur, kender Bryghuset Braunstein. Et mikrobryggeri på havnen i Køge, grundlagt i 2005 af familien Braunstein Poulsen. Der eksporteres til 25 lande, og bryggeriet besøges hvert år af 15.000 gæster. Det handler om kvalitet, passion og en målrettet branding af produkter, der udover diverse specialøl også omfatter snaps og prisbelønnet whisky.

Helhed og detalje i harmonisk samspil

Når man bygger på en havn, er det i dag nødvendigt at tage sine forholdsregler for klimaændringer og stigende vandstand. Det er også sket i tilfældet med Pakhuset Braunstein. Arkitekterne fra ADEPT har simpelthen taget udgangspunkt i principperne omkring ”design for disassembly”. Det betyder i praksis, at huset om nødvendigt kan skilles ad og flyttes til en anden placering.

Det store længehus er utroligt enkelt i sin indre opbygning. Stålkonstruktion danner rammen og en funktionskerne med køkken og toiletter deler interiøret i to sektioner. Der er en dejlig uformel tone i Pakhuset, men samtidig er der kælet for detaljerne i arkitekturen og indretningen.

Lofter og vægge er beklædt med Troldtekt akustikplader. Det passer perfekt i konteksten, hvor huset vil blive brugt i en masse forskellige sammenhænge. Ifølge Claus Braunstein er der en meget fin balance i akustikken, selv om der både er store glaspartier i gavlene og langsiderne: ”Troldtekt sluger nærmest støjen”. Samtidig er Claus Braunstein begejstret for den måde fladerne i træbeton markerer sig og bliver en diskret, men væsentlig del af arkitekturen.