Et spørgsmål om design

Londons nye designmuseum er åbnet. Museet er skabt i rammerne af en eksisterende bygning - det tidligere Commonwealth Institute, fredet i klasse II, som er berømt for sit imposante parabolske kobbertag.

Troldtekt Design Museum
Foto: Alex Upton, Gareth Gardner, Charles Hosea

Med designvisning og -læring i centrum var det vigtigste for den engelske arkitekt John Pawson og den hollandske tegnestue OMA lige så meget selve bygningens ydre som de interiørprodukter, der er anvendt. Det er en af grundene til, at Troldtekt akustikplader blev valgt for at knytte de indre rum sammen med en visuelt tiltrækkende struktureret overflade, som har en enestående akustisk ydeevne.

Der blev udført et omfattende og komplekst renoveringsarbejde, herunder en total ombygning med en ny udformning og udgravning af kælderetagen for at øge gulvarealet og opnå en effektiv indretning, samtidig med at den flotte udsigt nedefra blev bevaret som aftalt med de ansvarlige for den britiske kulturarv. Renoveringen blev udført, mens bygningens imponerende parabolske kobbertag blev holdt på plads, hvilket krævede betydelig ingeniørkunst fra det medvirkende arkitektfirma Arup og byggeentreprenøren Mace.

Facaderne er fuldstændig udskiftet for at leve op til moderne tekniske byggestandarder. Glaspartierne blev redesignet og udskiftet for at bevare vinduesmønstret og udseendet med det blå glas på den originale bygning. Det nye system slipper kontrolleret dagslys ind og giver udsigt fra de fremtidige museumsrum. De oprindelige farvede glasfyldinger blev ligeledes fjernet, renoveret og genindsat til glæde for museets gæster.

Troldtekt akustikplader med ultrafin struktur er monteret i alle områder, som kræver en rolig, studievenlig atmosfære, f.eks. biblioteket, læsesale og auditorier og hen over det meget store areal, der huser restauranten, baren og afslapningsområderne. Herfra er der en flot udsigt til Holland Park udenfor, ned i det centrale atrium og op mod den imponerende, blottede tagstruktur.