Det indvendige torv

På et rigtigt torv finder man posthus, café, butik og ”scene". Alle disse funktioner er samlet på et indvendigt torv i den tidligere posthusbygning på Østerbro. Stedet hedder Enigma og er første etape af museet for post, tele og kommunikation.

Troldtekt Enigma
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Postkontoret fra 1922 danner ramme for denne række af funktioner hver dag, og som på et torv foregår der også en del arrangementer, der stiller krav til rummets fleksibilitet. Anden etape af Enigma er undervejs i tilbygningen fra 1970’erne, hvor en egentlig udstilling bliver etableret. For arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving har det været en spændende udfordring at samle mange typer funktioner i samme rum.

Arkitektfirmaet har designet de store ”møbler”, hvor posthus og butik er indrettet, således at det store rum struktureres. Langs væggen med de store, smukke vinduer er opstillet møbler til spisning eller anden ophold. I dette mere åbne område er der mulighed for forskellige events, foredrag og mindre udstillinger. Bagerst i det store rum ligger butikken med design og håndværk.

Bemærkelsesværdig akustik

For at opnå et velfungerende torv, som både fungerer for de enkelte ”butikker” og stedet som helhed, har Scheving & Bertelsen arbejdet meget med akustik og belysning. Akustikken er blevet meget vellykket takket være et lydabsorberende gymnastikgulv og Troldtekt i loftet. Det hvide Troldtekt står samtidig flot i kontrast til de sortmalede tværbjælker i loftet og de mange sorte skinner til belysningsarmaturerne. En kombination af pendler og spots, der kan flyttes rundt har skabt en fleksibel belysning, som også er med til at give stedet atmosfære og intimitet.

Familieklubben Børn i Byen har anmeldt Enigma og giver hele ni plusser blandt andet for "super akustik". Læs anmeldelsen her >