Kulturen gjort til centrum for lokalsamfundet

Det første indtryk af kulturcenteret i den norske kystby Flekkefjord er betagende.

Troldtekt Flekkefjord Kulturhus
Foto: Sindre Ellingsen

Bygningen er tegnet af arkitekterne Helen & Hard og tilbyder mange faciliteter, der tiltrækker brugerne som en effektiv magnet. Faciliteterne omfatter et stort teater, en biograf, et omfattende bibliotek, en ungdomsklub og læsesale med en bred vifte af aktiviteter.

Arkitekterne har valgt at udtrykke alt dette på flere forskellige måder i de udvendige rammer. Det mest dramatiske kendetegn er uden tvivl selve den skrånende bygningskonstruktion med et udhængende tag i en klar rød farve, som giver genskin inde i bygningen.

Et andet usædvanligt kendetegn er det trindelte loft, der fortsætter ned og danner foyerens bagvæg. Foyeren har forbindelse til en ligeledes usædvanlig stor trappe med den samme røde finish, hvis trin er markeret med lys. Taget over foyeren er fremstillet af limtræsbjælker, mens vægge og gulve består af beton, der er beklædt med birkefiner i de områder, der er åbne for publikum.  

Den brede udvendige trappe er også rød med dramatiske linjer og et rumligt design, der virker imødekommende for de mange tusinde gæster. Trappen fungerer desuden som et sydvendt udsigtspunkt og en forlængelse af den offentlige plads langs bygningens facade. Den løber parallelt med de indvendige trapper og ramper, der fører publikum rundt til bygningens forskellige niveauer.

De store åbne rum og mange hårde overflader indenfor gjorde det nødvendigt for arkitekterne at udtænke en løsning for at styre den kraftige efterklang og de mange potentielle støjgener. Dette er opnået ved hjælp af Troldtekt træbetonplader, der er brugt som akustiklofter i hele bygningen.

Træbetonpladerne med fin struktur og i farven lys natur supplerer de synlige bjælker og andre detaljer og er et godt eksempel på, hvordan støj kan absorberes og reduceres til gavn for en bygnings brugere.

Der er ingen tvivl om, at kulturcenteret i Flekkefjord er imødekommende, inspirerende og meget spændende for både de lokale og turister.