Lokalt forankret kulturhus

Den nye Kulturhavn midt i Gilleleje er et nyt samlingssted for byens borgere og er i høj grad også udformet efter en tæt dialog mellem borgerne og Skovhus Architects.

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Byens bibliotek har fået selskab af Gilleleje Bio og en restaurant. Huset danner samtidigt base for byens foreningsliv. Derudover er der plads til mange typer arrangementer i kulturhuset, da indretningen er meget fleksibel. Eksempelvis kan en stor trappe anvendes til mindre foredrag.

Det er karakteristisk for stedet, at indretningen er rå, der er højt til loftet og rummene flyder sammen. Også overgangen mellem ude og inde er svagt defineret, hvilket betyder, at man oplever stedet som indbydende og i øjenhøjde med gæsterne. Kulturhavn Gilleleje ligger ved et større bygningskompleks i Gilleleje med butikker og boliger og navnet, og navnet kan forstås som en havn, hvor man lægger til og mødes med andre mennesker.

Velvalgte materialer

Inspireret af havnens robuste flader som beton og træ har arkitektfirmaet valgt beton og træ til gulve inde og ude ved Kulturhavnen. De rustikke flader giver en fin stoflighed til huset, ligesom husets facader i trælister kombineret med glas og beton giver en levende og åben facade i en passende skala. Bibliotekets overetage har flotte egetræsgulve, og inventaret er special-designet til stedet.

Det giver en uhøjtidelig stemning og indbyder til afslapning og fordybelse. Troldtekt på lofterne er valgt på grund af de akustiske egenskaber, der er meget vigtige i dette meget åbne hus. Omkring og i biografen er der desuden anvendt sort Troldtekt på vægfladerne, som understreger kulturhusets rå og uhøjtidelige karakter.