Hindsgavl Slot - levende kulturarv

Hindsgavl Slot er en fornem herregård og tidligere kongsgård. Anlægget er smukt beliggende på en halvø vest for Middelfart på Fyn.

Akustiklofter fra Troldtekt i kulturbyggeri
Foto: Thomas Mølvig, architect

Stedets historie går helt tilbage til 1200-tallet, om end de nuværende bygninger er opført omkring 1784. I dag fungerer Hindsgavl som et moderne konferencecenter med et væld af forskellige arrangementer.

Hindsgavl ejes af Realdania Byg, og en intelligent restaurering har omskabt bygningerne til en kulturhistorisk perle og et levende sted. Hver sommer afholdes f.eks. en af Nordens mest eksklusive og innovative festivaler for klassisk musik. Og den store omgivende park ligger lige ud til Lillebælt, som er blandt de smukkeste farvande i Danmark.

Avlsbygningerne er med stor indføling konverteret til et charmerende konferencemiljø med mulighed for overnatning. Det er arkitekterne fra E+N Arkitektur – tidligere Exners Tegnestue – der har forestået den syv år lange restaurering af de tre længer.

Agerumsladens enorme volumen er nu genåbnet og huser konferencesal samt restaurant, som servicerer de to hotelværelsesfløje - kaldet Svine- og Kostalden. Kostalden har i mere end 200 år været hjemsted for slottets besætning af malkekvæg. Bygningen har nu fået en ny funktion med 23 hotelværelser samt konferencerum på 1. sal. Værelserne har alle en åben indretning udført i rustikke genbrugstegl. Et lyst tøndehvælvet loft binder rummet sammen og der kastes indirekte lys ned langs væggene.

Konverteringen af Svinestalden er lavet ud fra samme designkoncept som Kostalden. Dog er værelserne i den ombyggede forpagterbolig mere lyse i indretningen, for at markere forskellen mellem bygningerne. Der er i begge hotelfløje anvendt koksgrå Troldtekt akustikplader på strategisk vigtige steder, som f.eks. de lange gange og tilhørende trapperum, hvor materialet korresponderer flot med de rå murflader.

Troldtekt belysning er fint integreret som spots. De belyser dels gangarealerne, der betjener værelserne og som kun får minimalt dagslys. I de mere åbne og lyse trapperum, fungerer de som et effektivt supplement til de mere dekorative pendler af typen Mignon, designet af Exner.

I 2012, blev Hindsgavl Slot tildelt Middelfart Kommunes Arkitekturpris for den særdeles vellykkede restaurering og transformation af den tidligere avlsgårds bygningsmasse til et moderne hotel- og konferencecenter.