Cirkulært teaterhus med rå charme

Limfjordsteatret er et anderledes kulturhus, der løfter øen Mors til nye højder.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i kulturbyggeri
Foto: Thomas Mølvig, architect

Den nye teaterbygning i Nykøbing Mors er placeret et par kilometer uden for byen. Det giver god mening, fordi teatret dermed kobler sig på et pulserende uddannelsesmiljø med 2000 elever.

De eksisterende gymnasiebygninger, der rummer forskellige uddannelser, er tegnet af Friis og Molkte og blev indviet i 1982. Den arkitektoniske udfordring har derfor været at indplacere et markant-, men alligevel ydmygt teaterhus i en harmonisk helhed.

Limfjordsteatret er tegnet af arkitekt Boris Brorman Jensen, - med CEBRA, som projekterende partner. Meget hurtigt blev det bestemt, at bygningen skulle være cirkulær og dermed retningsløs, - uden for- eller bagside. Boris Brorman Jensen beskriver det på denne måde:

”Det samlede udtryk er et geometrisk enkelt, men stærkt billedskabende bygningsvolumen med klare referencer til teaterverdenens særlige stemning. En effektiv og rå 360° teatermaskine, der med årene kan udvikle sin indre scenografi og komme til at fremstå som et helt unikt teaterunivers.”

Sorte bokse og lyse kontorer

Teatrets planløsning er bygget op omkring de to “sorte bokse”, der udgør teatrets hovedsal og prøvesal, samt en multisal. De øvrige produktionslokaler og administrative rum er stablet i to etager omkring de tre “bokse”. Udenom det hele ligger den højloftede foyer med slanke limtræssøjler og synlige bjælker, der tilsammen danner cirklen med 52 kanter.

Troldtekt akustiklofter bidrager til husets karske udtryk i de fleste af bygningens rum. Det være sig foyeren, teatersalene, kontorer og personalets faciliteter. Diskret og effektiv lyddæmpning i vidt forskellige situationer og i forskellige farvenuancer: hvidmalet, gråmalet og i salene sort som kul.

I kontorerne og personalerummene er der monteret Troldtekt ventilation. Det er GK Danmark, der har stået for indeklimaet i hele projektet, og projektleder Peter Lund er meget tilfreds med resultatet, der giver et rigtig godt indeklima og en behagelig akustik i samme løsning.