Optimal akustik med et dramatisk udtryk

Dette interessante bibliotek, der er tegnet af arkitektfirmaet Happach, ligger i et område af Warszawa, hvor byrådet i de senere år har påbegyndt en revitalisering af Lubliniec-dalen. Det er den kulturelle og naturlige lokalitet, hvor byens vigtigste offentlige arealer er beliggende.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kulturbyggeri
Foto: Piotr Skorek Photolicious

I forlængelse af dette kulturelle fokus, som biblioteket er en vigtig del af, afslørede Warszawas bymyndigheder for nylig vinderen af en konkurrence om at redesigne den centrale plads foran byens Palads for kultur og videnskab. Her ønsker byen at skabe et sted, hvor både indbyggere og besøgende kan nyde at tilbringe tid, uanset årstiden. Med grønne områder, nye bygninger og et attraktivt kulturprogram vil Defilad-pladsen få en vigtig social funktion og gøre Warszawas bymidte mere attraktiv.

Biblioteket ligger tæt på flodbredden og er designet til at give den bedst mulige udsigt over slottet og vandet fra de mere vigtige rum. Den sydlige del af biblioteksgrunden fremhæver den naturskønne udsigt og rekreative anvendelse af arealet med støttemure og terrasser, der falder ned mod floden. Murstensbygningerne minder i stilen om det gamle destilleri og den gård, der tidligere lå på stedet, men som blev ødelagt under Anden Verdenskrig. Disse bygninger var oprindeligt en del af slottet og blev senere omdannet til et psykiatrisk hospital.

Biblioteket er et perfekt eksempel på en bygning, hvis funktion er fuldt koncentreret om dens indre formål. Formålet er at huse store mængder bøger og opslagsmaterialer i forskellige læse- og studiesale, som bruges af Warszawas borgere i vid udstrækning. For at afbøde dets indadvendte funktion kaster de store vinduespartier lys dybt ind i nogle af rummene. 

Som i ethvert bibliotek er god akustik afgørende. Dette opnås med store loftsområder beklædt med Troldtekt træbetonplader. I nogle rum er akustiklofterne suppleret med lodrette bafler, som bidrager til at give loftet et dramatisk tredimensionelt udtryk. Andre steder har lofterne konfigurationer af sekskantformet belysning, hvis sammensætning giver et jævnt fordelt lys i rummene.

Sammen med sin mand, Marek Happach, ledede Marlena Happach designkontoret H2 Architekti, der er specialiseret i design af offentlige bygninger, hvilket bl.a. omfattede opførelsen af biblioteket i Lubliniec. Efterfølgende er Marlena Happach blevet chefarkitekt for Warszawa by og direktør for byens afdeling for arkitektur.