Fremtidens Museum

Vægfarver, der dræber bakterier. Tæpper, der tiltrækker sundhedsskadelige stoffer. Stolebetræk, der kan spises. Og et varmesystem, der drives ved hjælp af algeolie – Det er blot et lille udvalg af nogle af de mange innovative idéer, som forskere, studerende, politikere og andre interessenter kan udveksle tanker om i “Museum der Zukunft“ i Lüneburg.

Vægbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kulturbyggeri
Foto: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

Det åbne hus er et mødested, hvor man kan mødes i “ikke-elitære rammer“ og sammen udvikle nye teknologier for en bæredygtig fremtid.

Idéen stammer fra kemiker og procesingeniør Prof. Dr. Michael Braungart. Han og hans kolleger har købt en fredet bygning i Lüneburgs centrum og fået den ombygget til et unikt videnscenter efter “Cradle-to-Cradle“-designkonceptet“, som Braungart har været med til at udvikle.

I samarbejde med Hamburger Umweltinstitut viser man her på de i alt 376 kvadratmeter, at alt kan genanvendes. Ligesom i naturens kredsløb, hvor der heller ikke er noget affald.

Den imponerende murstensbygning, som også rummer en vidunderlig gårdhave, inviterer med sine lyse og åbne rum til socialt samvær og vidensudveksling. Midt i hovedrummet står der en fritstående brændeovn, som opvarmes ved hjælp af træ. Og på gulvene ligger der store tæpper i kulørte mønstre.

De store vinduer sørger for, at der er masser af dagslys i museet. Også loftsbelysningen tiltrækker sig opmærksomhed. For rundt om lamperne er der installeret akustikplader (eller bafler, som man også kalder dem) fra Troldtekt.

De mange frithængende akustikplader i forskellige størrelser fungerer dels som et raffineret designelement og dels som en garanti for optimal akustik i bygningen.