En mindestund i stilhed og skønhed

Storbritanniens National Memorial Arboretum (NMA) er tegnet af Glenn Howells Architects (GHA) og fungerer som landets nationale mindecenter - et åndeligt opløftende sted, der hædrer faldne, anerkender deres indsats og fremmer en følelse af britisk stolthed.

Troldtekt National Arboretum
Foto: Rob Parrish Photography

Bygningen omfatter bl.a. en fremtrædende rotunde, der byder på fordybende filmoplevelse og arkitektonisk fungerer som et forankringspunkt i forhold til den gennemgående gitterstruktur. Bygningen skaber en stoflig forbindelse til omgivelserne i samklang med de eksisterende installationer, der definerer NMA, og anvender et koncept med bløde materialer bestående af lærketræ og natursten. Interiøret er med andre ord et svar på den nye bygnings og det omgivende landskabs arkitektoniske udtryk med et udtryksfuldt udvalg af naturmaterialer, strukturer og farver.

Dette omfatter bl.a. synlige bygningselementer i træ afbrudt af og suppleret med 1.000 m² grå Troldtekt akustiklofter i grov struktur – et materialevalg, der sikrer et altid sundt og behageligt indeklima, hvor støjen fra folk, som taler og går på de hårde gulve, absorberes og mildnes, hvilket er helt afgørende for at skabe den rolige atmosfære, et mindecenter fordrer.

Mindecenteret, som har kostet 15,7 GBP, fungerer som indgang til det 60 hektar store område, der også huser udstillings- og fortolkningsrum, samt butik, restaurant, café og undervisningscenter. Bygningen er placeret i en statsskov med 30.000 træer.

Centeret huser mere end 350 mindesmærker, hver især med en historie, der venter på at blive udforsket. Mindesmærkerne er forskellige, rige på symbolik og repræsenterer tilsammen et bredt udsnit af samfundet, da de er doneret af militære organisationer, velgørende organisationer, redningstjenester og enkeltpersoner. Hvert år kommer nye mindesmærker til, og centeret er således i konstant udvikling.