Moderne præstegård i Nørholm

I landsbyen Nørholm nær Aalborg har Nørholm kirkes præstefamilie fået en ny og moderne præstegård, som er fint tilpasset byens traditionelle rammer.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kulturbyggeri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Den tidligere præstegård, var blevet en udfordring at bringe ajour med nutidens funktionelle og miljømæssige krav og forventninger. Den nye bygning er som den tidligere en længebygning i tegl, hvor en mindre fløj til opholdsrum i boligen og præstekontor supplerer længen, således at bygningen i plan nærmer sig en korsform.

Boligen ligger smukt placeret nær kirken med udsigt til Limfjordens flade landskab mod nord. Boligen er en del af det byggede landsbymiljø, både i form og materialer, men arkitekt Nils Pagh fra Norconsult, og desuden beboer i Nørholm, har samtidig giver bygningen kant og personlighed med enkle midler.

Tegl, falsede stålplader og træ er udgangspunktet, og dertil er valgt nogle flotte detaljer i mødet mellem materialerne og vinduesrammer i en farve, der giver kontrast.

Præcise detaljer

På husets udvendige og indvendige gavle er valgt et sildebensmønster, som dermed er en del af husets særlige træk. Indvendigt er mønstret sammensat af Troldtekt line plader, der fremhæver gavlmotivet og opleves som en moderne udsmykning af et stort rum.

Boligens plan er bygget op omkring det centrale opholdsrum med loft til kip og et tagvindue, der bidrager med et smukt lysindfald. Herfra kan man se ud i gårdspladsen og via stuen ud til Limfjordens landskab.

Troldtekt line er valgt i alle rum og sikrer en god akustik, som er vigtig for enhver families trivsel. Også indenfor har arkitekt Nils Pagh valgt klassiske farver i køkkenet og på dørene, mens de fleste vægge er pudset hvide. Trærammer ved vinduerne, bambusgulve og Troldtekt i farven lys natur giver tilsammen varme og materialitet til boligen, samtidig med at det er langtidsholdbare løsninger.

Nils Pagh forklarer om sine arkitektoniske overvejelser:

”Vi designer enkelt og ydmygt, så byggeriet tilpasser sig byens proportioner og kvaliteter, og på en måde så præstegården også om 50 år kan være en tidssvarende ramme om et moderne familieliv. Samtidig designer vi med afsæt i og respekt for den tid, vi lever i nu, sådan at byggeriet fremstår moderne og troværdigt”.