Bøger, Blues - og en smuk bygning

Arkitektfirmaerne Børve og Borchsenius, Askim/Lantto og Dronninga Landscape vandt i fællesskab en international arkitektkonkurrence i 2010 om at designe et nyt kulturcenter til den norske by Notodden. 17 forskellige lande deltog i konkurrencen.

Troldtekt, Notodden Bok og Bluehuse
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Oplægget fra Notodden Kommune bestod i at designe et indbydende vartegn med stor åbenhed mellem etagerne og udsigt over søen Heddalsvatnet og byen. Det er et godt eksempel på en offentlig bygning, hvor 3.200 m2 hvidmalede Troldtekt akustikplader monteret på lofter og vægge absorberer efterklang fra hårde overflader og reducerer ekko og støj fra de mange besøgende.

Bok og Blueshuset har et samlet areal på 5.225 m2 fordelt på tre etager.  Her er mange vidt forskellige funktioner samlet under ét tag, herunder et bibliotek, en biograf, et museum, en musik- og teaterskole, et bluesspillested, et lydstudie og administrationskontorer for forskellige lokale institutioner.  Et udendørs amfiteater og et smukt anlagt udendørsareal med legeområder og en flot udsigt gør bygningen til et vigtigt samlingssted for Notoddens indbyggere inde såvel som ude.

Designet er inspireret af stedets tidligere industribygninger og er enkelt og geometrisk, men samtidig meget dramatisk med tre store tårne, som kanaliserer store mængder dagslys til bygningens forhal og offentlige arealer. De veloplyste områder formidler en visuel kontakt mellem bygningens forskellige funktioner, og store vinduer og polerede vægge giver en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab, særligt fra biblioteket.

Overalt i bygningen er der lagt stor vægt på at anvende robuste og vedligeholdelsesfri materialer. Den 3.000 m2 store facade er f.eks. beklædt med lodret imprægneret kernefyr, mens der indvendigt overvejende er anvendt en kombination af træ, glas og beton.