PARKEN

- akustik til ethvert formål.

Troldtekt PARKEN
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Selvom mange forbinder PARKEN i København med U2 og andre koncertoplevelser, er PARKEN bygget til fodboldkampe, hvor fokus i byggeriet er et helt andet end ved eksempelvis koncerter. For at kunne bruge PARKEN mere optimalt til alle typer arrangementer er den nu blevet ”klædt på” med en fleksibel akustik. Senest til U2 koncerten (31. juli 05) har publikum og anmelderne udvist begejstring for lyden i PARKEN, hvilket netop var formålet med den store indsats for en optimeret lyd.

Fodbold skal larme – det skal musik ikke!

PARKEN er bygget i beton, stål og glas, - materialer der ikke virker befordrende for en god akustik til koncerter. Derfor indgik PARKEN i et samarbejde med blandt andre Carl Bro Gruppen for at forbedre forholdene på en fleksibel måde. Civilingeniør Claus Møller Petersen fra Carl Bros Acoustica afdeling fortæller, at fleksibiliteten har spillet en vigtig rolle, hvorfor man har valgt at koble forskellige løsninger. Tårnene modsat scene-tribunen er blevet beklædt med 2500 m2 Troldtekt akustikplader på de flader, hvor der før var eternit. Akustikbeklædningen bevirker, at lyden fra scenen ikke længere kastes så hårdt tilbage, d.v.s man har opnået en kortere efterklangstid. Denne akustikregulering er den umiddelbart mest synlige, og fremstår neutralt med Troldtekt pladernes naturfarvede overflade.

Fleksible løsninger

En række andre tiltag er sat på skinner til at forbedre akustikken, når PARKENS tag rulles ud. Hvis PARKEN lukkes med tag, bliver efterklangstiden længere og Carl Bro har derfor valgt at nedhænge store ”håndklæder” af kraftigt uldstof, - som Claus Møller Petersen formulerer det. ”Fordelene er, at ”håndklæderne” absorberer lyden, og de er forholdsvis enkle og hurtige at montere i taget”, siger han. Samme princip er brugt ved scenens bagvæg, der ellers er en hård betonflade. Scenens loft er også gennemtænkt til forskellige lydmæssige situationer. Når PARKEN er åben og taget ikke trukket ud, er der ingen lydreflektion og derfor heller ikke behov for lydabsorbenter. Når taget derimod er trukket ud over plænen, er der behov for lydabsorberende materiale i taget, og det har man løst med en mineraluldsbeklædning med alufolie. Ved PARKENS hjørnetårne er der lukket af med store glasflader, som man kan rulle uldgardiner ned over. Endnu en fleksibel og enkel metode til at nedbringe efterklangstiden.

Guidelines til lydfolk

For at sikre den bedst mulige lyd til det enkelte arrangement, har Carl Bro Gruppen også udformet en vejledning til de professionelle lydfolk, der gæster PARKEN sammen med musikerne. Det gælder både for de bands, der selv medbringer højttalerudstyr og for dem, som lejer udstyr til arrangementer i PARKEN.

Reduceret efterklangstid, der kan høres

Claus Møller Petersen, der har været ansvarlig for projektet, bekræfter, at lyden ER blevet bedre. En måling af efterklangstiden før og efter akustikforbedringerne viser, at efterklangstiden er reduceret fra 6 til 4 sekunder i mellemfrekvensområdet. En forskel, der kan høres. Målingerne er foretaget i PARKEN med tag, men uden publikum.

Hos Carl Bro understreger man vigtigheden af, at forbedringerne skal fungere under skiftende vilkår, og fleksibiliteten har derfor været nøgleordet. Det skal være nemt og hurtigt at regulere lyden til det enkelte show, og det har vist sig at fungere i praksis. Måske hører fodboldfansene sig selv lidt mindre, men lyden og dermed oplevelsen i PARKEN er optimeret.