Troldtekt akustikplader supplerer garage med ladetema

I den britiske by Somerset er en delvist fredet bolig fra det 18. århundrede blevet til en ny spændende bygning, der huser værksted/bryggers samt en garage med en samling af veteranbiler.

På grunden tilhørende en delvist fredet bolig fra det 18. århundrede i Somerset i Storbritannien, finder man en spændende ny garage af træ, stål og beton. Projektet på 165 kvadratmeter er designet som et "ultrafleksibelt rum" med en tilpasningsdygtig og langtidsholdbar tilgang. Bygningen er opdelt i et værksted/bryggers og en garage med plads til fem biler, der huser kundens samling af veteranbiler.

Arkitekterne Bindloss Dawes havde et tæt samarbejde med kunden Tim Swift og benyttede nabolandbrugets stalde som inspiration for designet ved at anvende deres kontekstuelle hensigtsmæssighed og deres erfaringer inden for økonomisk og materialeeffektivt design. Det ultimative mål var at udvikle et fleksibelt koncept med lang levetid, der kunne bruges til en række forskellige opsætninger i forskellige stadier af bygningens liv.

Det endelige resultat er en æstetisk flot bygning med en overraskende enkel ladeinspireret stil i træ, der er fremstillet af landbrugsmaterialer som beton og genbrugstræ under et zinktag. Den fritlagte stålkonstruktion, der er arrangeret i enkle portalrammer, har store glasflader, der udnytter dagslyset, mens den 7 m brede indgang til garagen har en trefags træport fra gulv til loft, der glider ubesværet ud over fundamentet for at give nem adgang til garagen.

Oliver Bindloss, direktør hos Bindloss Dawes: "Vores mål var at skabe en bygning, der ved første øjekast så elegant og velkendt ud, men som udfoldede sig til noget overraskende og uventet. Det lykkedes vi med ved at bruge ladens typologi. Vi skabte enkle træformer, som man typisk forventer at finde på landet, men så introducerede vi, med reference til teateret, de store skydedøre, der åbner bygningen op og afslører bilsamlingen indenfor."

Med så mange flader i stål, træ og pudset betongulv indarbejdede arkitekterne Troldtekts akustikplader som beklædning på både vægge og loftet mellem stålrammerne for at give lydabsorption og for at komme genklang til livs. Det var det perfekte valg til dette anvendelsesformål. De rene og enkle plader bidrager ikke kun til bygningens overordnede minimalistiske design – deres dokumenterede lydabsorberende egenskaber bidrager også til, at det akustiske indemiljø forvandler rummet til noget, der minder mere om et galleri end en almindelig garage.