Det nye vartegn for Ringebu

Ringebu er en norsk by, der ligger mellem Oslo og Trondheim. Her har et stort nyt projekt været restaureringen og renoveringen af den gamle bankbygning, som er blevet omdannet til folkebibliotek, kulturknudepunkt og innovationscenter. RAM Arkitektur har stået for både det overordnede design og interiøret.

Troldtekt, Ringebu Bibliotek og Innovationscenter, Norge
Foto: Sindre Ellingsen

Arkitekterne fandt hurtigt ud af, at et projekt som dette skal kunne udvikle sig og tilpasses skiftende behov. Der er derfor lagt stor vægt på fleksibilitet, som har været grundlaget for alle beslutninger i forbindelse med skabelsen af en række formelle og uformelle rum til arbejde, læring og socialt samvær.

Ud over konventionelle biblioteksfunktioner omfatter det nye bibliotek i stueetagen områder til kulturelle arrangementer, informationer til offentligheden og møder og er fuldt udstyret til at betjene både børn, unge og voksne. Det gælder for eksempel den gamle bankboks, der er omdannet til en særlig "hule" til de unge. Inde i boksen bruges mørke farver til at skabe en anderledes atmosfære med områder, der er beregnet til lektielæsning, hyggelæsning eller fritidsaktiviteter med vennerne.

Fra indgangen og biblioteket er der forbindelse til innovationscenteret på første sal via en dramatisk trætrappe. Her omfatter faciliteterne en kaffebar, et 8 meter langt spisebord af fyrretræ og plads til arrangementer og andre aktiviteter. Dette hyggelige sted er designet til formålet med dybe mættede farver samt detaljer i naturmaterialer, herunder træ, sten og læder.

Alle bygningens rum har højeffektive akustiklofter, der er designet med optimal lyddæmpning og et flot visuelt udtryk. Lofterne er fremstillet af Troldtekt akustikplader med forskellige overfladestrukturer.

Et tæt samarbejde med designere hos designbureauet Krible har desuden resulteret i detaljerede grafiske elementer overalt i bygningen, herunder skiltning, symbolik og dekorative vægelementer.

Det samlede resultat er en multifunktionel bygning, som er blevet et vigtigt kulturelt og socialt center for byen.

Anne Dahlen fra RAM Arkitektur siger: "Vi er glade for, at byen og nabobyerne har taget så godt imod renoveringen af den tidligere bank. Besøgende og de folk, der arbejder her, har budt den brede vifte af faciliteter velkommen og sætter stor pris på den imødekommende, varme og lyddæmpede atmosfære".