Tidligere kasernebygning byder nu op til dans

Sønderborgs tidligere kaserne har fået nyt liv. Den gamle værkstedsbygning er blevet totalrenoveret til et nyt event- og koncertsted med navnet Sergenten. I designet er der valgt sorte Troldtekt akustikplader for at skabe intime koncertoplevelser.

I foråret 2022 fik Sønderborg et nyt samlingspunkt for alle musik- og kulturinteresserede. Den gamle garage- og værkstedshal på byens tidligere kaserne har været igennem en gennemgribende transformation, og resultatet er et moderne event- og koncertsted med navnet Sergenten som reference til den militære fortid.

Det er Aabenraa-baserede ZENI arkitekter, som står bag designet af Sergenten. Torben Engsig Svan Sørensen, arkitekt MAA og ejer af ZENI, fortæller om projektet:

– I arbejdet med Sergenten har det været vores ambition at bevare de historiske spor og derigennem integrere fortællingen om bygningens fortid i den nye funktion. Derfor har det også været vigtigt, at alle nye ændringer og tilføjelser står i skarp kontrast til det historiske for ikke at sløre fortællingen. Det gælder formsproget såvel som materialevalget.


Forening af fortid og nutid

Bygningen har én stor sal, hvor der er plads til koncerter og events. Her står de rå murstensvægge og den rå betonkonstruktion tydeligt frem, hvor sidstnævnte særligt fremhæves af de sorte Troldtekt akustikplader.

Af nye elementer er der blandt andet tilføjet et indbygget dæk med bar og lounge, hvor der er udsyn til tidligere kasernebygninger på den anden side af vejen og selve hovedsalen i bygningen. 

Sergenten blev udnævnt som vinder i kategorien ”Stedsans” i forbindelse med Sønderborg Kommunes årlige anerkendelse af smuk bygningskultur i 2022.


Sorte lofter skaber intimitet

ZENI Arkitekter valgte sorte Troldtekt akustiklofter til Sergenten af flere årsager, fortæller Torben Engsig Svan Sørensen:

– Lofter og endevæggene er beklædt med Troldtekt, fordi der var brug for at få optimeret akustikken i den store hal, og med sin karakteristiske tekstur passer Troldtekt rigtig godt til de rå rammer i det gamle værksted, lyder det og han tilføjer:

– At valget faldt på sort Troldtekt, skyldes dels, at de bevarede, karaktergivende betonspær står tydeligere frem i kontrast, og dels at den sorte farve er med til at give det store, åbne rum en mere intim og indbydende karakter, hvilket især kommer til udtryk i loungen på førstesalen.