God akustik på prisvindende museum

Elding Oscarsons tilbygning til Skissernas Museum vandt Kasper Salin-prisen 2017, den mest prestigefyldte anerkendelse inden for svensk arkitektur.

Troldtekt, Skissernas Museum
Foto: Jörgen Elofsson, Troldtekt AB

Indgangen, som vender ud mod skulpturparken, var tidligere meget beskeden. Tilbygningen er tiltænkt en fremtrædende funktion, som fremhæver museets eksistens ved siden af universitetsbiblioteket i universitetsbyen Lund.

”En del af charmen ved museet er, at det har ligget så skjult. Derfor var det en udfordring at åbne bygningen udadtil,” siger Jonas Elding, som var ansat i det japanske arkitektfirma SANAA, inden han startede sit eget firma sammen med Johan Oscarson.

Det store fællesrum byder de besøgende velkommen til et af Sveriges mest unikke kunstmuseer – en samling af kuriositeter, der omfatter skitser til kunst i offentlige rum fra hele verden og navne som Sonia Delaunay, Siri Derkert og Le Corbusier.

Den store restaurant, der støder direkte op til museet, er indrettet med møbler designet af Elding Oscarson og er samtidig et supplement til Lunds forholdsvis få restauranter. Den vejrbestandige stålbeklædte facade står i skarp kontrast til den varme glød fra træet indenfor.

Den højloftede foyer kræver en god akustik for at sikre, at bygningen også fungerer, når der er skoleklasser på besøg på museet.

Loftsbeklædningen fra Troldtekt er med ultrafin struktur, hvilket giver en pæn overflade og et fuldt lydabsorberende loft, som er blevet forsynet med mineraluld, der er skjult i konstruktionen, og luftmellemrum,” fortæller Jonas Elding.