Nostalgi i moderne indpakning

Den nye dalstation til bjergbanen Schafbergbahn i St. Wolfgang i Østrig er et imponerende eksempel på arkitektur, der forener tradition med innovation.

Schafbergbahn er Østrigs stejleste tandhjulsbane. Den blev indviet i 1893 og har siden transporteret tusindvis af mennesker fra den maleriske sø Wolfgangsee og op på toppen af det 1.783 meter høje bjerg Schafberg, hvor der er en fantastisk udsigt ud over regionen Salzkammergut og de omkringliggende bjerge. Turen, der strækker sig over 5,85 kilometer og har en højdeforskel fra start til slut på 1.190 meter, tager omkring 40 minutter. Idéen til jernbanen kom fra Berthold Curant, en ingeniør ved jernbaneselskabet Kaiserin Elisabeth-Bahn, der på det tidspunkt stod for færgedriften på Wolfgangsee.

De gamle damplokomotiver er stadig aktive

Ud over de oliefyrede damplokomotiver, der står for en stor del af driften, bruger man på denne rute stadig nogle af de originale lokomotiver fra slutningen af det 19. århundrede, som kører på udvalgte tidspunkter i løbet af sommermånederne. De er blandt de ældste damplokomotiver med tandhjul i verden, som stadig er i drift.

Dalstationen bliver et oplevelsescenter

Dalstationen i St. Wolfgang, som det unge arkitektfirma dunkelschwarz i Salzburg står bag, blev indviet i april 2023. Det er en moderne bygning med store vinduespartier og en imponerende stålkonstruktion på facaden, som minder om en trækharmonika. I det nye lyse oplevelsescenter, "ErlebnisQuartier", som opvarmes ved hjælp af solcelledrevet varmepumpeteknologi, er der et stort gæsteområde med billetluge, en butik, et eventområde med plads til op til 400 personer samt en museumszone, hvor gæsterne kan få mere at vide om bjergbanens spændende historie og se et originalt lokomotiv fra 1893.


Restaurant med panoramaudsigt

Hjertet i det nye "ErlebnisQuartier" er restauranten EQ med panoramaudsigt over Wolfgangsee og Schafberg. Indenfor er der plads til ca. 100 gæster, der kan sidde ved hyggelige træborde i den åbent indrettede restaurant med trægulve. Derudover er der plads til 65 gæster på restaurantens smukke terrasse, som har en fantastisk udsigt over Wolfgangsee. Også her dominerer elementer af træ og stål, som i kombination med beton og glas skaber en unik feel-good-atmosfære.

På de indvendige skrålofter og den udvendige overdækning har arkitekterne valgt at montere Troldtekt akustikplader fra designløsningen "line" i lys natur, som med deres særlige linjestruktur fuldender det overordnede designkoncept.