Helstøbt hus med kontraster

Med åbningen af Tingbjerg Bibliotek/Kulturhus er der etableret et stærkt, nyt samlingspunkt for bydelen. Et enkelt arkitektonisk greb inviterer indenfor, hvor huset folder sig ud som et omfavnende og trygt sted, når man træder ind.

Troldtekt Tingbjerg Library Culture House
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Bydelen Tingbjerg er opført i 1950’erne og er i dag klassificeret som særlig bevaringsværdigt. Udover fine boliger i gule tegl hører skole og butikker også til planen. Med dette afsæt har COBE fokuseret på at skabe en bygning, der på én gang passer ind i bydelens materialer og skalaforhold og et sted med en selvstændig personlighed.

Bygningen er koblet sammen med skolen ved indgangen, men rækker fra det punkt formmæssigt ud mod gadefacaden, hvor et stort glasparti fortæller om aktiviteterne og trækker dagslys ind på alle etager. COBEs holistiske tanker om huset betyder, at bygningen skal opleves som en helstøbt skal både udvendigt og indvendigt. Materialerne og udtrykket er derfor meget samstemmende. 

Træ med sort baggrund

Når man træder ind i bygningen opleves den som en helhed. Helstøbt. Man fornemmer liv på alle de åbne etager, og man får lyst til at gå på opdagelse i huset. Intentionerne om at skabe et fællesskab og kulturelt samlingspunkt er lykkedes. At være i et stort rum og samtidig have mulighed for at fordybe sig i en bog eller et kreativt projekt kræver en god akustik.

Alle vandrette lofter er beklædt med Troldtekt akustikplader i farven lys natur på nær salen, der er smukt beklædt med træ. Det store, skrånende loft og vægge med trælister har sort Troldtekt bag listerne, hvilket tilsammen giver en meget effektiv dæmpning af lyden.

Træ er et gennemgående materiale indenfor, hvilket giver en fin ro til det levende hus, men også en tekstur som matcher Troldtekt-pladerne og betongulvene. Kontrasten mellem træ og de sorte Troldtekt-lofter styrker sammenhængen med facadens kontraster.