Scene som centrum i nyt rekreativt landskab

Tivoli Friheden i Aarhus ligger i kanten af skoven og er et populært sted at høre musik, blandt andet på Friluftsscenen til Fed Fredag. Nu er scenen indstillet til Byens Bedste i Stiften.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, m.a.a.

Den nye scene med god plads til musikglade gæster blev indviet i maj 2022 med Tina Dickow bag mikrofonen og skoven som bagtæppe. Projektet er en del af et større landskabsprojekt, hvor Frihedens søer bliver forbundet af en å og åbner for et større rekreativt og grønt miljø.

Scenen er placeret i en rund bygning, som samtidigt rummer restauranterne Madscenen og Backstage og derudover køkken, administration, teknik og backstage. Fra spisestedernes borde er man tæt på de smukke, grønne omgivelser i et rum med god loftshøjde og en behagelig atmosfære. Farvesammensætningen og indretningen giver en lethed til stedet, som også karakteriserer bygningen som helhed.

I Madscenen og Backstage er indrettet med grå Troldtekt på lofterne, som er med til at sikre en god akustik og dermed madoplevelse.

Smukt indrammet scene

Ærlige materialer er gennemgående for bygningen som helhed, og den arkitektoniske tilgang til materialerne giver stedet karakter. Sort Troldtekt er anvendt i hele scenerummet og har primært en lydabsorberende funktion. Omkring den runde bygning er hængt en let og transparent facade i perforeret stål, som skærmer de øverste etager, hæver sig over balkonerne og indrammer scenen.

Som et stort scenetæppe bliver facaden løftet op, hvor funktionerne kræver det og giver en elegant sammenbinding af husets attraktioner. Facaden danner en rytme mellem søjlerne i konvekse buer, der på én gang understreger husets geometri og tilføjer et legende element, der kendetegner Tivolis formsprog.