Multikulturelle bygninger med mange funktioner

Tysværtunet Kulturhus i Norge ligger i Haugesund, der er den største by mellem Bergen og Stavanger. Da bygningen åbnede i 1990’erne, var den et lokalcenter for kultur- og sportsaktiviteter.

Troldtekt Tysvaertunet Kulturhus
Foto: Sindre Ellingsen

Senere blev den bygget sammen med det nybyggede Aksdal Aktivitet- og Omsorgssenter, som er det lokale aktivitetshus for ældre. Begge projekter blev tegnet af Vikanes Bungum Arkitekter og er forbundet af en café.

Oprindeligt blev Tysværtunet tegnet som et bibliotek med koncertsal, teater, biograf, kunstgalleri, udstillingsområde og en ”sort boks”. Senere blev den udvidet med en swimmingpool, sportshal og klatrevæg, så den også kunne huse forskellige sportsaktiviteter.

I 2012 lukkede det tidligere udstillingsområde, og det blev besluttet at bruge det til ungdomsuddannelse. Kulturskolen, som det hedder, bruges til forskellige kulturelle aktiviteter og musik. Området blev også opdelt i fire rum. Ét blev forbundet med biblioteket, to blev lavet til øvelokaler og det fjerde anvendes til møder og opbevaring. Alle rummene ligger i forlængelse af det eksisterende centrale fællesområde.

Det er klart, at med så mange forskellige aktiviteter, varierer støjniveauet betydeligt fra rum til rum.  Derfor besluttede arkitekterne, at lofter og vægge skulle beklædes med Troldtekt akustikplader

Projektarkitekt Jan Bungum forklarer, at han valgte 600 x 1200 mm akustikplader med fin og ultrafin struktur. Lys og ventilationssystem er integreret i loftet, mens rulleskodder og tunge gardiner bruges foran vinduerne og nogle af væggene for at øge lydabsorptionen yderligere, særligt i forbindelse med prøver.

For at afspejle og matche bygningens tema, der henleder tankerne på en bølge bygget i fyrretræ, er Troldtekt-akustikpladerne valgt i farverne lys natur og grå natur.