Ny hovedkirke samler kirkelige og kulturelle begivenheder ét sted

Den nye kirke i Vennesla nord for Kristiansand skal udover at være hovedkirke for sognet også være et kulturelt samlingspunkt.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i kulturbyggeri

I Vennesla var den eksisterende kirke blevet for lille til sognets behov og derfor blev en ny og større kirke bygget og taget i brug i april 2022. Den nye kirke skal dog ikke erstatte den gamle kirke men supplere og være den nye hovedkirke for sognet. Kirken skal ikke kun rumme kirkelige begivenheder, men også udfylde en kulturfunktion for det lokale foreningsliv, som for eksempel fællesspisning.     

Den nye kirke er opført ved siden af den gamle kirke og har både et kirkeligt og et skulpturelt ydre udtryk. De ydre vægge er beklædt med specialudviklet tegl til byggeprojektet, som har en lys farve, der giver bygningsværket et åbent og imødekommende udtryk. I den nye kirke er der både et kirkerum, flere fællesrum og køkkener samt kontorlokaler til kirkens ansatte på førstesalen og udenfor indgang til et stillerum. Derudover er der i kælderen indrettet en mindre sportshal.

I 2022 vandt den nye kirke i Vennesla den lokale Byggepris, der uddeles af Kristiansand Kommune. Vennesla Kirke vandt prisen for sine arkitektoniske kvaliteter, som er moderne og gennemførte og formår at skabe et samspil mellem den nye og den gamle kirke.

Den nye kirke er den fjerde kirke, der står på grunden i Vennesla, og der er også skabt en rød tråd til de tidligere kirker i den nye kirke ved at placere træ fra de forhenværende kirker under alteret i den nye kirkes kirkerum og stillerummet.

 

Troldtekt akustikplader er valgt til flere af kirkens rum

I flere af kirkens gangarealer og på første salen har kirkens ansatte kontorlokaler og møderum. Kontorlokalerne forbindes af en gennemgående gang, hvor der udover kontorer, der kan lukkes ind til, også er et arbejdsbord placeret i selve gangen og et fællesrum i forlængelse af et mindre åbent køkken, hvor de ansatte sidder sammen og spiser. I rummene er der valgt Troldtekt som akustikløsning for at absorbere lyden på etagen, så her både er plads til at arbejde – også med åben dør – og hente kaffe eller have en samtale i køkkenet eller på gangen.

I kirkens stillerum er der også brugt Troldtekt akustikplader, som med naturfarven passer godt op mod den fremtrædende blå væg og stjæler ikke dennes blikfang i rummet samtidig med de hjælper til en god akustik mod flisegulvet og -væggene.