Alterna Huse

Alterna Huse er totalentreprenør og tegner samt opfører individuelle parcelhuse til kunder i hele Sønderjylland. I et nyopført lavenergihus giver Troldtekt lofter huset karakter og et godt lydmiljø.

Troldtekt Alterna Houses
Foto: Tommy Kosior

Med udgangspunkt i tidens efterspørgsel efter vedligeholdelsesfrit og energirigtigt byggeri satte Alterna Huse sig selv en udfordring: Firmaet ville skabe et lavenergihus med et meget lavt varmeforbrug, der ikke måtte være meget dyrere at opføre end et typisk typehus. I lavenergihuset, som nu står som udstillingshus i Haderslev, er det lykkedes at holde forbruget til opvarmning af vand og varme på cirka 5.000 kroner om året. Villaen er blandt andet udstyret med jordvarmeanlæg, ventilation med varmegenvinding og gulvvarme med elektroniske termostater.

Fokus på kvalitet og særpræg

Kunderne hos Alterna Huse er typisk kvalitetsbevidste folk, som ved, hvad de vil have. Og ud over kravet om energirigtighed står et hus med individuelt præg højt på listen.

– Det var med øje for vores målgruppe, at vi tænkte, det kunne være sjovt at give dette hus nogle visuelle detaljer, som er lidt anderledes. For eksempel er halvdelen af facaden beklædt med fibercementplader. Det giver et godt modspil til murstenene og er med til at gøre huset vedligeholdelsesfrit, fortæller Henrik Nielsen fra Alterna Huse.

Inspirerende lofter

På samme måde var det primært ud fra idéen om at give huset en særlig karakter, at valget faldt på Troldtekt som loftbeklædning i alle rum. Men også de akustiske udfordringer spillede en rolle. Villaen, som er i ét plan, er nemlig centreret om et åbent køkkenalrum med direkte overgang til en rummelig stue.

Det er klart, at der med store rum og højt til loftet – foruden de hårde flader i klinkegulvet og de store glaspartier – var risiko for dårlig lyd og rumklang i huset. Det har akustikpladerne dog fuldstændig afhjulpet. Der er en utrolig behagelig lyd overalt, siger Henrik Nielsen og fortsætter:  - Vi har haft flere besøgende i udstillingshuset, som er blevet inspireret af loftbeklædningen og efterfølgende har bestilt Troldtekt til deres eget hus. Nogle vælger det kun til køkkenet, mens andre godt kan lide, at det fungerer som en gennemgående linje i hele huset.